Економіка та бізнес
27 березня 2018
Цьогорічна посівна буде на 25% дорожчою за минулу
Весняно-польовий комплекс робіт-2018 «обіцяє» бути досить складним через різні чинники.
news-image

Прогнозами щодо цьогорічної посівної поділився генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на SuperAgronom.com.

«Весняно-польовий комплекс робіт-2018 «обіцяє» бути досить складним через різні чинники. Насамперед, ми констатуємо факт затяжної весни і прогноз різкого потепління, що вимагатиме від аграріїв дуже злагодженої і швидкої роботи з підготовки ґрунту та посіву багатьох сільськогосподарських культур одночасно, зокрема пізніх», — зауважив Павло Коваль.

За його словами, це ускладнить хід робіт і може позначитися на якості та своєчасності виконання технологічних процесів. Проте погода — не єдиний фактор, який визначатиме результативність і ефективність весняної кампанії. Через законодавчі нововведення щодо відшкодування ПДВ при експорті олійних культур (сої та ріпаку) досі існує невизначеність щодо структури площ під олійними культурами.

«Інтегруючи різні оцінки аграріїв-експертів, профільного міністерства та наші власні, можемо говорити про загальну суму витрат на весняні польові роботи близько 125-129 млрд грн. Якщо допустити, що ця сума буде фактично витрачена, ми зможемо констатувати здорожчання весняної кампанії у порівняні з минулим роком на в середньому на 23-25%», — підсумував генеральний директор Української аграрної конфедерації.

Проблемою є й дефіцит коштів у фермерів. За підрахунками Павла Коваля, цього річ він становитиме близько 13-15% від запланованої вартості робіт.