Економіка та бізнес
28 березня 2018
Кабмін придумав, як погасити борги ОРДЛО за світло
Борг за електроенергію ОРДЛО станом на червень 2017 року становив 3,9 млрд грн.
news-image

Кабінет міністрів затвердив проект закону "Про особливості погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електроенергії". Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 28 березня, передає «Є!» із посиланням на Економічну правду.

Документ прийнятий з доопрацюванням секретаріатом Кабміну протягом трьох днів.

Метою проекту закону є повне погашення боргів на оптовому ринку електроенергії для впровадження нової моделі ринку електричної енергії.

"Ми прибираємо будь-які вимоги, що стосуються компенсації погашення заборгованості за рахунок бюджету... А також ми домовилися, що при визнанні підтвердженої заборгованості, що вимагає погашення, потрібно також буде врахувати кредиторську заборгованість погашену раніше за рішеннями уряду минулих років", - сказав міністр фінансів Олександр Данилюк під час обговорення законопроекту.

Раніше повідомлялося, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує погасити заборгованість за електроенергію споживачів перед підприємствами, що здійснюють постачання на території ОРДЛО, за рахунок коштів державного бюджету.

З липня 2019 року в Україні повинна запрацювати нова модель оптового ринку електроенергії, буде створено товарну біржу та ліквідовано ДП "Енергоринок".

На сьогодні дебіторська заборгованість ДП "Енергоринок" становить 29,8 млрд грн, а кредиторська – 28,1 млрд грн. Тому Міненерго запропонувало шляхи для ліквідації заборгованості.

Запропоновано, що підтвердження заборгованості буде здійснювати міжвідомча комісія, яку створить Кабінет міністрів.

Також запропоновано списати заборгованість ДП "Енергоринок" перед постачальниками електроенергії в ОРДЛО.

Також заплановано, що учасники процедури погашення заборгованості замінять між собою кредиторські та дебіторські зобов’язання ДП "Енергоринок" і будуть погашати їх протягом п’яти років за рахунок цільової надбавки, передбаченої НКРЕКП у тарифах на розподіл електричної енергії.

Нагадаємо, 26 липня 2017 року керівник "Укренерго" Всеволод Ковальчук повідомив про припинення постачання електроенергії в ОРДЛО.

За його словами, борги за електроенергію споживачів окупованих територій Донецької і Луганської областей з травня 2015 року становили 2,5 млрд грн.

За словами керівника Донецької ОВЦА Павла Жебрівського, борг за електроенергію ОРДЛО станом на червень 2017 року становив 3,9 млрд грн.

Читайте також: Новий голова НАЗК розповів про зв'язки з президентом