Події
28 березня 2018
Порошенко затвердив програму співробітництва України з НАТО на 2018 рік
РНП-2018 є системним стратегічним документом, що визначає пріоритетні завдання на 2018 рік.
news-image

Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна - НАТО на 2018 рік». Про це повідомляється на сайті глави держави, інформує «Є!».

«Річна національна програма (РНП-2018) має забезпечити виконання пріоритетних завдань співробітництва України з Організацією Північноатлантичного договору, а також відповідних рішень, прийнятих під час засідання Комісії Україна - НАТО на рівні глав держав та урядів 9 липня 2016 року у Варшаві (Республіка Польща), інших важливих домовленостей зі стороною НАТО», - сказано у повідомленні.

 У цьому зв'язку зазначається, що РНП-2018 є системним стратегічним документом, що визначає пріоритетні завдання на 2018 рік та середньострокові цілі, які планується досягти до 2020 року. Також документ визначає відповідні практичні заходи в рамках реалізації політики євроатлантичної інтеграції України, реформування сектору безпеки і оборони країни відповідно до стандартів і рекомендацій Альянсу.

«Програма спрямована на залучення і використання потенціалу та практичної і консультативно-дорадчої допомоги НАТО та держав - членів Альянсу з метою підвищення обороноздатності України в умовах збройної агресії Російської Федерації, а також запровадження цілеспрямованих та планомірних заходів із підготовки держави до набуття членства в НАТО», - йдеться у повідомленні.

Координацію роботи з виконання Річної національної програми покладено на Кабінет міністрів України. Як повідомляв УНІАН, Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО на 2018 рік містить 444 заходи за участі 58 міністерств та відомств, не враховуючи місцеві органи влади та інші інституції й організації. Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначала, що РНП є основним стратегічним документом планування внутрішньодержавних реформ у контексті взаємодії України з НАТО. Мета цієї взаємодії – підготовка до набуття членства у НАТО. У листопаді 2017 року глава місії України при НАТО Вадим Пристайко заявляв, що в Альянсі незадоволені виконанням Україною Річної національної програми. Він зазначав, що «зауваження були сприйняті, і нова програма буде покращена, починаючи з самої програми».

Читайте також: Глава Міноборони Греції висунув умову для вирішення суперечки з Македонією
Читайте також: Напередодні 8 березня у ФРН запропонували зробити гімн «гендерно нейтральним»