Політика
29 березня 2018
Гройсман відмовився підвищувати тарифи на газ попри тиск МВФ, - ЗМІ
Підвищення тарифів на газ для населення - одна з головних вимог МВФ.
news-image

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман ухвалив непросте для себе і свого Кабінету рішення, ставши на бік народу і відмовившись на вимогу Міжнародного валютного фонду піднімати тарифи на газ з 1 квітня 2018 року. Про це йдеться в статті, опублікованій у виданні Українські новини,  передає «Є!»

«На засіданні в середу, 28 березня, Кабінет міністрів України на два місяці продовжив дію спеціальних зобов'язань НАК «Нафтогаз України» і обласних газопостачальних компаній щодо постачання населенню і підприємствам теплокомуненерго природного газу без зміни нинішніх цін. Таким чином, уряд Володимира Гройсмана відмовився підвищувати тарифи на газ з 1 квітня, попередньо перенісши термін можливого перегляду цін на 1 червня 2018 року», - йдеться в матеріалі.

Автори нагадують, що підвищення тарифів на газ для населення - одна з головних вимог МВФ. При цьому наразі  переговори з МВФ щодо підвищення тарифів для українців тривають.

«Виходячи з цього, можна констатувати, що Володимир Гройсман ухвалив дуже непросте рішення. Попри колосальний тиск МВФ та інших західних партнерів, прем'єр-міністр встав в цьому конфліктному питанні на бік народу. Він відмовився піднімати ціни на газ, розуміючи скрутне становище українців, повну неплатоспроможність більшості з них», - зазначається в статті.

Там також наголошується, що Гройсман чітко дав зрозуміти: він не піде на поступки в принципових питаннях. При цьому прем'єр виграв час для вирішення питання з тарифами на газ.

«Як раніше пояснювали в Кабміні, вимога МВФ не містить прямої вказівки про підвищення тарифів. Мова йде скоріше про зрівняння цін для комерційного сектора і населення.

Однак в українських реаліях це неодмінно призведе до серйозного зростання цифр в платіжках. Таке рішення буде мати сенс лише після того, як в Україні буде створено ринок газу. Це призведе до появи конкуренції, боротьбі за клієнтів і, як наслідок, до зниження цін на газ для всіх - в цьому випадку зрівнювання тарифів буде виправдано.

Однак поки робота над створенням ринку в процесі, подібне рішення краще відкласти. Що, власне, Гройсман й зробив, проявивши себе мудрим керівником, який думає насамперед про свій народ», - констатують автори.

На їхню думку, недоречність підвищення тарифів на газ саме зараз, напевно, розуміють і в МВФ, бо там працюють грамотні економісти і фінансисти. При цьому Фонд все одно продовжує наполягати на своєму, ставлячи свої тимчасові вигоди понад перспектив благополуччя цілої нації.

«Що дивно, навіть політики з вищого ешелону української влади неодноразово висловлювалися в дусі «треба робити, як сказав МВФ, їм краще знати». На цьому тлі прем'єр Володимир Гройсман вигідно вирізняється своєю принциповою позицією і готовністю захищати в першу чергу все-таки інтереси свого народу, а не «закордонних друзів», які висувають часом зовсім вже недружні вимоги», - підкреслюється в матеріалі.
Читайте також: Нік Вуйчич взявся за проект для українських шкіл