Війна
29 березня 2018
Я мільйон разів уявляв повернення додому: чесна розповідь АТОшника про полон у сепаратистів
Василь розповів, як до них приїжджала Надія Савченко та обіцяла їм, що їх звільнять.
news-image

34-річний АТОшник Василь Ґулька повернувся з полону "ДНР" в рідний Тернопіль. Він чесно розповів про те, в яких умовах йому довелося бути, а також про те, що стимулювало його жити, пише «Є!» з посиланням на РБК.

Про це повідомляє видання "Нова". Зазначимо, що військовий тримається впевнено, в його очах помітний вогник, хоча він розмовляє повільно, виважуючи кожне слово. У бійця була черепно-мозкова травма, хоча про тортури він особливо не розповідає. 

"В полоні я мільйони разів уявляв повернення додому", - зізнався Василь.

Тернополянин розповів, як потрапив у полон до сепаратистам.

"З січня 2015 року я ніс службу в окремій розвідувальній роті п'ятдесят шостий мотопіхотної бригади. 12 листопада того ж року під час бойового завдання потрапив у полон на околиці села Харчовик Волноваського району Донецької області. Наші сапери розміновували територію, ми їх прикривали і потрапили в засідку двох груп сепаратистів. Деякі побратими встигли відійти, а я, тернополянин Олексій Кодьман і Микола Иовов з Бердянська не змогли вирватися ... Нас обеззброїли, зняли бронежилети, каски, завантажили в ЗІЛ, зав'язали руки і очі і завезли кудись. Сепаратисти діяли за "сценарієм", - згадує Василь.

Військовий зазначив, що в "ДНР" керуються старим кодексом УРСР 1961 року. 

"Вони змушені були перевести нас з підвалів, де ми спали на стелажах (раніше там був архів), бо так вимагали представники Європи. У колонії ми вже не ходили на роботу, нас виводили на дві години на прогулянку в закритий двір, приносили нам читати книги з бібліотеки, дозволяли дивитися дві години телевізор, але потім обмежили це. В останні місяці ми були під слідством, полоненим пред'явили звинувачення за ч. 3 ст. 230 (пособництво тероризму) старого кодексу УРСР 1961 року, яким керуються у "ДНР". У вересні 2017 року приїжджали "прокурори", допитували нас, "шили" справи. Якщо б нас засудили, то нам би "світило" до 20 років в'язниці", - розповів Василь. Українець повідомив, чим годували в полоні.
"Кашами - пшеничної, ячної, перлової, давали салат з капусти, хліб, чай. У колонії годували три рази в день, а в підвалах СБУ - двічі в день, а якщо людина працювала, то навіть тричі", - згадав військовий.

Василь розповів, як до них приїжджала Надія Савченко та обіцяла їм, що їх звільнять. 

Читайте також:В одному з підрозділів сил АТО зник військовослужбовець