Економіка та бізнес
30 березня 2018
В Україні запустили 4G
Оператори сьогодні запускають 4G-зв'язок у 20 містах України.
news-image

В Україні запустили мобільний зв'язок 4G. Оператори сьогодні запускають 4G-зв'язок у 20 містах України. Про це повідомив президент України Петро Порошенко на сторінці в Facebook, передає «Є!»

"Зв'язок четвертого покоління з сьогоднішнього дня в Україні! Оператори мобільного зв'язку запускають 4G в більш ніж двадцяти містах України! Вітаю українців з використанням 4G!", - написав президент.

Деякі оператори вже також повідомили, що запустили 4G.

Як повідомлялося, 6 березня оператори мобільного зв'язку «Київстар», Vodafone і lifecell розподілили під час проведення торгів частоти для використання технології 4G у діапазоні 1800 МГц. Відповідні ліцензії вони отримали під час проведення другого тендеру на 4G-зв'язок.

31 січня Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), продала частоти для розвитку в Україні зв'язку нового покоління - 4G трьом провідним операторам мобільного зв'язку - «Київстар», Vodafone і lifecell по 2,456 млрд грн.

Нагадаємо, 12 березня лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав уряд скасувати результати тендеру на отримання операторами мобільного зв'язку 4G-ліцензій у діапазоні частот 1800 МГц, який пройшов 6 березня, і провести повторні торги. Він заявив, що у 2015 році 3G-частоти продали за 10 млрд грн, що за розрахунками депутата становить 750 млн дол, а ліцензії на 4G продали за 205 млн. дол.

У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до правоохоронних органів, щоб перевірили заяву Ляшка про нібито непрозорий конкурс з продажу ліцензій на стандарт 4G.

15 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що прокуратура зареєструє кримінальне провадження і вивчить питання про конкурс з продажу ліцензій на стандарт 4G. Також генпрокурор висловив особисту позицію з цього питання і зазначив, що вважає цей тендер "неправильним ще й тому, що в умовах тендера не була виключена можливість участі в ньому юридичних осіб за участю російського капіталу з країни-агресора".

"Я в цьому випадку думаю про безпеку наших офіцерів, солдатів, які, на жаль, користуються мобільним зв'язком під тотальним контролем, з можливим доступом з Москви", - підкреслив керівник ГПУ.