Події
31 березня 2018
У Дніпрі шкільну їдальню затопило грунтовими водами
Посадовці мерії радять просто трохи потерпіти.
news-image

Школу в середмісті Дніпра затопило ґрунтовими водами, через що тепер на підлозі там лежать двері, котрі виконують функцію місточка. Діти кажуть, що все одно постійно намочують ноги, а дехто навіть носить із собою гумове взуття, аби ходити до їдальні, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

"Сьогодні добре, я чоботи взула, а вчора я була в балетках! І взагалі ноги промокли", - каже одна зі школярок.

Ставки в їдальні з’явилося три дні тому, але струмки з-під плінтусів та щілин досі не зсякли. За ніч глибина "озера" сягає п’яти сантиметрів, а вранці воду вичерпують працівники, вчителі та навіть батьки школярів. Комісія оглянула місце та дійшла висновку, що причиною потопу є ґрунтові води, котрі піднялися через сильні опади – навчальний заклад розташований нижче рівня Дніпра, а їдальня ще й у підвалі. Треба посадовці мерії радять просто трохи потерпіти. 

"Ситуація швидкоплинна, буквально одноденна. Винятково через те, що тане сніг, і ґрунтова вода піднялася. Харчування дітей перериватися не повинно. Там нема фонтанів води, там немає гейзерів", - запевнив посадовець міської ради Олександр Аджимян.


Батьки обурені, але дітей до їдальні все одно відпускають. 

"Це не привід дитину не відпустити до їдальні, навіть якщо в неї мокрі ноги. Це буде гірше, якщо дитина не буде харчуватися вчасно", - кажуть одні.
"Обурена, всілякі захворювання можуть бути. Сподіваюся, до цього не дійде", - кажуть інші.

Столи в їдальні вже перенесли туди, де води менше, але під ногами школярів усе одно калюжі. Рятувальники, що прибули на виклик, пояснили, що рівень води замалий для професіональних помп, тож вчителі з батьками самі мають шукають вихід до суші. 

"Помпу купив батьківський комітет за власні гроші. Нам необхідно підняти підлогу на рівень десь 15-20 сантиметрів, щоби ґрунтові води не доходили", - каже директор школи №19 Лілія Павленко.

Відкачувати воду новою помпою цілий день намагаються технічні працівники. Вони пригадують, що востаннє таке затоплення їдальні було 10 років тому. Водночас жителі сусідніх будинків нарікають на багатоповерхівку, що без жодних дозволів почали зводити впритул до школи. 

"Відстань котловану – біля п’яти метрів від школи, воду півроку ніхто не відкачує, а будівля висока – 15 поверхів. Ґрунт не розрахований на таке навантаження", - твердить житель сусіднього будинку Василь Шумський.

Нелегальне будівництво нині припинене, а от чи потрібне ґрунтовне дослідження школи, у мерії ще вирішують.

Читайте також: Складна погода на вихідні: в яких областях України варто бути обережними
Читайте також: Український борщ з пампушками і котлети – найпопулярніші страви в їдальнях ВР