Суспільство
2 квітня 2018
Розкрили подробиці накопичувальної пенсійної системи
Поки не відомо, працівник чи роботодавець вноситиме кошти за накопичувальною системою. Це стане зрозуміло тоді, коли буде ухвалений закон.
news-image

В Україні розглядають дві концепції роботи накопичувальної пенсійної системи. Про це пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

"Зараз існує законопроект у Верховній Раді. Крім того, є концепція, яка розроблена Комісією з цінних паперів. Вона системніша. Хоча не говоритиму, що закон не системний. Закон теж містить дуже багато правильних положень. Можливо, якісь потрібно видозмінювати. В цілому це дві різні концепції. Яка з них буде прийнята за основу, подивимося", – повідомив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір.

Головна відмінність між концепціями - у тому, хто буде оператором грошей, які люди "відкладуть" собі на пенсію.

"Концепція Комісії з цінних паперів передбачає оператором Накопичувальний пенсійний фонд, який створять при Пенсійному фонді. А законопроект №6677 визначає операторами недержавні пенсійні фонди. Обидва варіанти мають свої переваги. Зрозуміло, що концепція , яка напрацьовується Комісією, знайде свою підтримку в усіх відповідних інституціях", – прокоментував заступник міністра.Водночас варіант, коли оператор - державний регулятор, набагато дешевший.

 Крім того, є багато питань про розмір і механізм оплати внесків.

"Зараз ми напрацьовуємо цей механізм з фахівцями. Щоб визначити основні параметри, за якими зможемо домовитися. І залежно від цього одну з концепцій будемо допрацьовувати", – сказав Шамбір.

Він додав, що поки не відомо, працівник чи роботодавець вноситиме кошти за накопичувальною системою. Це стане зрозуміло тоді, коли буде ухвалений закон.

З 1 січня 2019 року в Україні вводять другий рівень пенсійного забезпечення – накопичувальну систему. Вона стосуються людей, які зараз працюють. За словами міністра соцполітики Андрія Реви, має існувати система недержавних накопичувальних фондів.

Держава ж гарантуватиме їхню безпеку за допомогою Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, Нацбанку. Можливо буде створено спеціальний регулятор. Крім того, він додав, що виступає проти радикальних кроків у сфері накопичення. Гроші необхідно вкладати у фонди, за якими має бути жорсткий контроль. Щоб не розікрали.

Читайте також:У Пенсійному фонді розповіли, які нововведення чекають на українців у квітні