Війна
3 квітня 2018
США передасть Україні патрульні катери Island
Міноборони вже повідомило США про готовність отримати катери.
news-image

США безкоштовно передасть Україні два патрульні катери типу Island. Про це повідомляється на сторінці Військово-морських сил України у Facebook, пише «Є!» з посиланням на 112.

Зараз завершується опрацювання контракту на отримання катерів.

"Катери ми отримуємо безкоштовно, але їх транспортування, підготовка екіпажів та інші супутні витрати здійснюються за рахунок держави", - заявив командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко.

Він також повідомив про "деякі складнощі" у законодавчій процедурі передачі катерів.

"Це перший випадок подібної допомоги від іншої країни за відповідну оплату, тому на законодавчому рівні були певні складнощі щодо її реалізації в рамках чинного законодавства, але на цей час такий шлях вже визначено, його буде реалізовано в рамках чинної угоди між урядом України та США", - зазначив він.

Повідомляється, що Міноборони вже повідомило США про готовність отримати катери.

"Наразі очікується повідомлення від США щодо термінів проведення заключної конференції з опрацювання основних умов контракту, під час якої планується визначити остаточну вартість супутніх витрат, пов'язаних з передачею катерів, та терміни виконання робіт", - наголошується в заяві.

Процес передачі катерів розпочнеться після підписання вищезгаданого контракту. Цей процес включає також підготовку особового складу, який проходитиме службу на патрульних катерах типу Island.

Як повідомлялося, Держдепартамент США схвалив продаж Україні 37 протитанкових комплексів Javelin і 210 ракет до них на 47 млн дол. Тепер сторони можуть укласти контракт. Відповідне повідомлення надіслано до Конгресу США.

Читайте також:Доба в АТО: 20 обстрілів, втрат немає