Відновлення Донбасу: відомий економіст підрахував скільки потрібно грошей і часу
Після повернення Донбасу під контроль України.
news-image

Після повернення Донбасу під контроль України, на його відновлення піде не менше 10 років і набагато більше, ніж 50 мільярдів доларів, які зараз пред'являють Росії як збитки від окупації.

Про це заявив президент Центру економічного розвитку, радник президента Петра Порошенка Олександр Пасхавер, передає «Є!» посилаючись на "Обозреватель".

Я думаю, що є кілька інших шляхів, які не напружують 100% бюджет країни. Зокрема, це може бути особливою зоною, як робили китайці свого часу. Тобто ми б підготували Донбас для того, щоб туди могли входити капіталовкладення, зняли б податки і так далі. Крім того, я не сумніваюся, що західні країни нам допоможуть це зробити, – наголосив експерт.

Водночас, за його словами, на Сході України потрібно відновлювати не тільки інфраструктуру і підприємства, але й соціальний спектр життя людей – а це безмірні гроші.

Тому загальні розмови, коли фігурують цифри в цій ситуації, це неправильно. Можете порахувати, скільки коштує зупинене виробництво, але я можу гарантувати вам, що відновити його буде коштувати набагато дорожче, ніж те, що вони нарахували, – сказав Пасхавер.

При цьому на відновлення повноцінного довоєнного життя на Донбасі, на його думку, піде багато часу.

Думаю, що якщо я назву 10 років, то це буде дуже мало, – підсумував економіст.