Суспільство
5 квітня 2018
Прибирання – не головний сенс: священик зробив несподівану заяву про Чистий четвер
Головна суть цього свята – очистити не речі, а серце і голову. Тому вечірнє відвідування церкви для всіх віруючих вкрай бажано в цей день.
news-image

Напередодні Великодня в останній четвер, який називають Чистим, прийнято прибирати своє житло. Однак прибирання – не головний зміст свята. Про це розповів церковнослужитель - отець Олексій, передає «Є!» з посиланням на РБК.

"Чистий четвер – це очищення не тільки дому або тіла, але і підготовка до свята душі. Для багатьох цей день асоціюється саме з ганчірками, плитами, миючими засобами і так далі, в цей день і правда прийнято приводити в порядок своє житло", - зазначив отець Олексій. "Але головна суть цього свята – очистити не речі, а серце і голову. Тому вечірнє відвідування церкви для всіх віруючих вкрай бажано в цей день, а прибирання – справа мирське, якщо хто хотів, наприклад, прибрати або випрати в середу, – ніхто цього не забороняв", - підкреслив церковнослужитель.

Крім того, в Чистий четвер за традицією готували великодні паски та інші страви до свята. А ось в п'ятницю займатися випічкою та прибиранням згідно з церковними правилами суворо заборонено. 

"Раніше в українських селах на четвертий день Страсного тижня всі без винятку жителі вставали ще до сходу сонця і йшли до місцевої водойми купатися або хоча б просто вмитися. В цей день вода вважалася чудодійною і цілющою. Вона нібито змивала хвороби і гріхи, оберігала від будь-якого зла, тому, якою б не була температура, у водойму занурювали навіть немовлят", - розповів історик-народознавець Валентин Ніколин.
"При цьому важливо було скупатися дуже рано, ще до того, як повністю посвітлішає на вулиці, а саме - до ворон, які купають своїх дитинчат з першими променями сонця", – зазначив він.

Читайте також:Навколо традицій: як святкують Великдень у різних регіонах України

Читайте також:Страсний тиждень: правила і традиції кожного дня