Події
6 квітня 2018
Росія досі проводить експерименти з «Новичком», - посол Британії
РФ не знищила всі запаси бойових отруйних речовин з радянських арсеналів.
news-image

За словами британського посла у Німеччині, РФ не знищила всі запаси бойових отруйних речовин з радянських арсеналів. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Посол Великої Британії у Німеччині Себастьян Вуд заявив, що Росія досі проводить експерименти з нервово-паралітичною речовиною "Новичок". Про це йдеться в інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk, повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що РФ не знищила всі запаси бойових отруйних речовин з радянських арсеналів.

"Наші спецслужби знають, що є секретна програма розробки отруйної речовини Новачок, про існування якої російський уряд ніколи не оголошував", - зауважив він.

Зокрема, британський посол закликав Росію в якості першого кроку щодо справи отруєння екс-агента Сєргєя Скріпаля та його дочки Юлії визнати порушення Конвенції про заборону хімічної зброї.

Крім того, він назвав "досить ясними" докази того, що за отруєнням екс-полковника ГРУ стоїть Росія.

"Ми знаємо, що російська влада проводили експерименти, щоб з'ясувати, як це нервово-паралітичну речовину найбільш ефективно застосовувати для вбивства людей", - додав він.

Нагадаємо, 6 квітня розвідка Великої Британії повідомила, що нервово-паралітична речовина "Новичок", якою отруїли колишнього розвідника Сєрєгя Скріпаля та його дочку Юлію у Солсбері, була виготовлена на військовій дослідницькій базі Росії у Саратовській області.  Зазначається, що під час брифінгу з представниками країн-союзників британська розвідка назвала факти про причетність військового об’єкту в місті Шихани в Саратовській області щодо виготовлення "Новичка". За результатами даної зустрічі країни вирішили видворити більше 150 російських дипломатів.

6 квітня постійний представник Великої Британії в ООН Карен Пірс назвала низку причин, чому Лондон вважає, що Росія причетна до хіматаки на екс-шпигуна Сєргєя Скріпаля та його дочку. За словами Пірс, першою причиною є те, що Лондон не отримав від Москви відповіді на питання, яким чином російський нервово-паралітичний газ опинився у Британії. Вона додала, що Росія виробляла зазначену речовина протягом останніх 10 років та зберігає таку можливість.

5 квітня спецслужби Великої Британії повідомили, що змогли вирахувати ймовірне місце виробництва нервово-паралітичної речовини "Новичок", якої отруїли колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля та його дочку. Фахівці змогли встановити джерело речовини "за допомогою наукового аналізу та інформації розвідки" через кілька днів після отруєння в Солсбері. Як зазначається, мова йде про нібито "секретну російську лабораторію" За даними The Sun, "секретна лабораторія" може знаходитися в московському районі Ясенево.  

Читайте також:Нервово-паралітичну речовину, якою отруїли Скрипалів, виготовили у Саратовській області