Світ
10 квітня 2018
У Польщі відкрили пам'ятник жертвам Смоленської катастрофи (фото)
У Варшаві, на площі Пілсудського, відкрили пам’ятник на честь жертв Смоленської авіакатастрофи, унаслідок якої 10 квітня 2010 році загинув президент країни Лєх Качинський.
news-image

За словами автора, пам’ятник нагадує вхід до літака і одночасно катафалк. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

У Варшаві, на площі Пілсудського, відкрили пам’ятник на честь жертв Смоленської авіакатастрофи, унаслідок якої 10 квітня 2010 році загинув президент країни Лєх Качинський. Про це у вівторок, 10 квітня, повідомляє Польське радіо.

Пам’ятник у честь жертв смоленської катастрофи.

Зазначається, що пам’ятник відкрили члени всіх сімей жертв авіакатастрофи.

"Автором пам’ятника жертвам авіакатастрофи є Єжи Каліна. Як наголосив сам автор, пам’ятник нагадує вхід до літака і одночасно катафалк. Під основою пам’ятника можна побачити двометрову яму, в якій знаходиться 96 світел пам'яті про 96 жертв", – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося 7 лютого, пам'ятник жертвам Смоленської авіакатастрофи побудують у Варшаві між площею Пілсудського і вулицею Крулєвська. 

Нагадаємо, 10 квітня голова підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи, екс-міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що причиною загибелі членів делегації на чолі з колишнім президентом Лєхом Качинським став вибух на борту літака Ту-154М. 

9 квітня речниця Національної прокуратури Польща Єва Бялик заявила, що під час проведення ексгумації та судмедекспертизи тіл 77 жертв Смоленської катастрофи виявили 69 фрагментів тіл 26 осіб, які були в трунах інших жертв.  Зазначається, що було виявлено підміну двох тіл. Так, у гробах виявлено багато сторонніх предметів: гумові рукавички, пакети, пляшки, флакони дезінфікуючих речовин та інші речі. Зокрема, у 90% випадків документація з проведення судмедекспертиз жертв в РФ містить явні помилки. Загалом у дослідженні було розглянуто понад 800 зразків, зібраних під час аутопсії, проведеної в Москві. Польські експерти, які проводили ексгумацію 77 тіл загиблих, підготували генетичні, токсикологічні та гістопатологічні експертизи. Лабораторії в Великій Британії, Італії та Північній Ірландії повинні провести фізико-хімічні експертизи на наявність слідів вибухових матеріалів.

Додамо, що літак Ту-154 польського президента Леха Качинського розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом. Загинули 96 людей - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Серед загиблих - президент, його дружина і частина керівництва країни. У січні 2011 року контрольована російською владою МАК оприлюднила остаточний звіт про причини Смоленської трагедії, в якій всю провину за катастрофу польського урядового літака Ту-154 поклала на польську сторону, не побачивши жодної вини в діях росіян. Згодом у Росії заявили, що не видадуть Польщі уламки літака Качинського.

21 лютого керівник підкомісії в розслідуванні Смоленської катастрофи Антоні Мацеревич повідомив про нові докази того, що на борту президентського літака Ту-154М перед катастрофою стався вибух. За версією польської підкомісії з розслідування катастрофи, вибух у крилі не вказує на замах. Так, на борту сталися "подальші події, які остаточно призвели до того, що літак не вдалося врятувати".

Читайте також:Перед посольством РФ у Варшаві вимагали повернути уламки Ту-154М