Політика
12 квітня 2018
Порошенко хоче скасування частини договору про дружбу з РФ і виходу з органів СНД
Проте президент заявив, що скасовувати цей договір не можна.
news-image

Президент Петро Порошенко запропонує Верховній Раді припинити дію окремих положень договору про дружбу з Росією, яка вже 4 роки здійснює військову агресію проти України, та вийти з усіх статутних органів СНД. Про це він сказав в рамках виступу на безпековому форумі в Києві 12 квітня, передає «Є!» із посиланням на УП.

"Наступним кроком буде внесення мною до Верховної Ради проекту закону про негайне одностороннє припинення дії окремих положень договору про дружбу, співробітництво та партнерство з Росією в частині, в якій дія цього договору не сумісна з національними інтересами держави та реалізацією нашого права на самооборону", – сказав Порошенко.

За його словами, така можливість дається країні міжнародним законодавством.

Мова йде зокрема про статті щодо стратегічного партнерства між Україною та РФ або положення про двосторонню співпрацю у військовій галузі.

Порошенко водночас заявив, що скасовувати цей договір не можна.

"Бо є важливими для України положення, в яких сторони поважають територіальну цілісність одне одного, підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів", – наголосив він.
"З огляду на те, що Україна ніколи не була і не є зараз членом СНД та відмову цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозиції щодо офіційного припинення нашої участі в статутних органах СНД", – сказав глава держави.

Те саме стосуватиметься остаточного закриття українського представництва при відповідних інституціях у Мінську.

Водночас за словами Порошенка, має бути інвентаризована вся договірно-правова база, укладена Україною в рамках СНД на предмет відповідності національним інтересам держави.

Президент також закликав іноземних партнерів переглянути договірні зобов'язання с Російською Федерацією на предмет чутливих сфер співпраці.

Як повідомлялося, позиція МЗС  щодо договору про дружбу, партнерство і співробітництво з РФ полягає в недоцільності продовження такого договору.

МЗС підготувало пропозиції про вихід з органів СНД та денонсацію чи призупинення договору про дружбу з Російською Федерацією.

У коментарі "Українській правді" прес-секретар МЗС Мар'яна Беца пояснила, що міністерство підготувало пропозиції та аналіз різних варіантів: можливого призупинення (повної або тимчасової) дії та денонсацію договору про дружбу з Російською Федерацією.

Беца зазначила, що подальший аналіз триває.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією підписали в Києві 31 травня 1997 року президент України Леонід Кучма та президент Російської Федерації Борис Єльцин. Верховна Рада України ратифікувала договір законом N 13/98-ВР від 14 січня 1998 року.

В документі визначено, що договір укладається на 10 років з можливістю продовжувати його.

В уряді пояснювали, що договір про дружбу і співробітництво з РФ досі діє, тому що в ньому Росія визнає територіальну цілісність України.

Росія здійснює військову агресію по відношенню до України з 2014 року. Постачає незаконним збройним формуванням на Донбасі техніку і підсилює їх лави солдатами своїх регулярних військ. При цьому РФ не визнає своєї участі у військових діях, називаючи їх "внутрішньоукраїнським конфліктом". У березні 2014 року Росія незаконно анексувала український півострів Крим.

Читайте також: Чотири роки тому проросійськими силами був захоплений Слов’янськ