Події
12 квітня 2018
Дозвіл на «Північний потік-2» – це потужний удар по Україні – Парубій
На думку спікера, втрата Україною статусу основної країни-транзитера збільшить безпекові ризики для нашої країни.
news-image

Дозвіл на побудову газопроводу "Північний потік-2" - це потужний удар по Україні, яка бореться з російською агресією. Про це заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій під час Київського безпекового форуму, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

За його словами, наявність розвиненої газотранспортної системи в Україні і транзит газу через її територію в 2014 році були одним з факторів, який завадив повномасштабного вторгнення РФ в Україну. І втрата Україною статусу основної країни-транзитера збільшить безпекові ризики для нашої країни.

"Дозвіл на побудову "Північного потоку-2" є потужним ударом по безпеці України в час, коли на фронті гинуть її військові", - заявив він.

Він нагадав про заяву канцлерки Ангели Меркель, яка визнала, що "Північний потік-2" - це не лише економічний, а й політичний проект.

Парубій наголосив, що "Північний потік-2" є фактором дестабілізації для всього регіону.

"Ми повинні добитися замороження і не допустити реалізаціії цього проекту", - наголосив спікер.

Нагадаємо, 10 квітня на перс-конференції з Порошенком Меркель заявила, що проект "Північний потік-2" не може бути реалізований без збереження України як країни-транзитера. Зауважимо, що в Німеччині компанія Nord Stream 2 AG отримала повний комплект дозволів на будівництво та експлуатацію газопроводу.

Як відомо, проект "Північний потік-2"  передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Наразі дві країни – Німеччина та Фінляндія - видали повний комплект дозволів на будівництво "Північного потоку-2".

Читайте також: Фінляндія видала всі дозволи на будівництво «Північного потоку-2»