Суспільство
13 квітня 2018
Суд постановив виплатити 250 тис. гривень морального збитку активісту Євромайдану за побиття міліцією
Судраб Андрій Володимирович, у лютому 2017 року звернувся до суду з позовом до Державної казначейської служби про відшкодування морального збитку, заподіяного органами досудового слідства та суду, і просив стягнути з держави 1 440 000 гривень.
news-image

Оболонський районний суд Києва постановив виплатити 250 тис. гривень морального збитку активісту Євромайдану Андрію Судрабу за незаконне затримання і побиття співробітниками міліції. Про це сказано в рішенні суду, передають Українські Новини, пише «Є!».

Позивач, Судраб Андрій Володимирович, у лютому 2017 року звернувся до суду з позовом до Державної казначейської служби про відшкодування морального збитку, заподіяного органами досудового слідства та суду, і просив стягнути з держави 1 440 000 гривень. 

"Як обґрунтування позову позивач указав, що 19 січня 2014 він був учасником акції масового народного протесту на вул. Грушевського у м. Київ. Метою акції було усунення небезпеки, що безпосередньо загрожувала конституційному ладу, суверенітету й незалежності України, охоронюваним законом правам громадян України", - сказано в судовому рішенні.

У ніч із 19 на 20 січня 2014 року активіста було незаконно затримано, побито працівниками міліції і доставлено із закритою черепно-мозковою травмою, струсом головного мозку, забійними ранами тіла до лікарні. Згодом 21 січня 2014 року суд заарештував його на 60 діб. 31 січня 2014 року постановою Апеляційного суду Києва його відпустили під цілодобовий домашній арешт.

Позивач вважає, що ці дії нанесли йому значний моральний збиток у розмірі 450 мінімальних заробітних плат, тобто 1,4 млн гривень. Держказначейство вимоги активіста відкинуло і заявило, що відповідачем у цьому процесі має виступати Національна поліція.

Суд 29 березня вирішив частково задовольнити вимоги активіста і присудив йому 250 тис. гривень морального збитку. Як повідомляли Українські Новини, за винесення рішень проти активістів Євромайдану ВСП звільнила 4 суддів. Рада з 4 разу звільнила суддю Апеляційного суду за арешти активістів Євромайдану.

Читайте також:Чоловік через ревнощі вбив колегу своєї дружини