Події
17 квітня 2018
На Харківщині згорів найстаріший бароковий палац Лівобережжя (фото)
16 квітня унаслідок пожежі було зруйновано палац Шидловських у Старому Мерчику, що у Валківському районі Харківської області.
news-image

Зазначається, що пожежа почалася через підпал у правому крилі палацу, на другому поверсі, де не було частини даху. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Директор приватного музею міської садиби у Харкові Андрій Парамонов заявив, що 16 квітня унаслідок пожежі було зруйновано палац Шидловських у Старому Мерчику, що у Валківському районі Харківської області.

"Територія Слобідської України зберегла не так і багато палацево-паркових ансамблів. До 1917 року тут знаходилося більше 1500 садиб, з яких вціліло не більше сотні. Вчора, 16 квітня 2018 року Україна втратила пам’ятку архітектури національного значення – палац Шидловських у Старому Мерчику", - підкреслив краєзнавець.

За даними МЧС, пожежні прибули для гасіння пожежі у Старий Мерчик о 22:00 15 квітня. За іншими джерелами, перші розрахунки пожежних з’явилися лише о 5:00 16 квітня.

Зазначається, що пожежа почалася через підпал у правому крилі палацу, на другому поверсі, де не було частини даху.

"Частина балок прогоріла і обвалилася тут швидше. Вогонь поширився у інші частини будівлі. До обідньої пори 16 квітня обвалився дах у центральній частині палацу, а о 16:00 – і лівого крила. На 18:30 у центральній частині і лівому крилі догорали перекриття між підвальним і першим поверхом. Перекриття у правому крилі інтенсивно горіли", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, пожежні гасили пожежу одним розрахунком, час від часу від’їжджаючи за водою.

Так, Парамонов висловив обурення, чому не були залучені пожежні Харкова.

"Чому ніхто не керував гасінням пожежі? Як реагував на пожежу власник – Управління архітектури Харківської облдержадміністрації?", - сказав він.

За його словами, на відновлення палацу у бюджеті немає коштів. 

"Балки палацу були зроблені з 300-літніх дубів, яких сьогодні в Україні нема. Палац повністю вигорів, осипалася баракова ліпнина кабінету-музею Духовського, постраждали і деталі фасаду", - зауважив він.

Нагадаємо, 16 квітня  ЗМІ дізналися нові подробиці пожежі в Кемерово. Торговельний центр «Зимова вишня» у російському Кемерово загорівся через замикання, що сталося внаслідок протікання у даху. Про це повідомляє газета «Коммерсант», посилаючись на джерела. За попередніми даними експертів, пожежа сталася через коротке замикання в електропроводці, прокладеній на четвертому поверсі центру, над дитячою ігровою зоною.

Читайте також:У Стокгольмі чоловік підпалив посольство Португалії: 14 постраждалих