Події
19 квітня 2018
Хіматака на Скрипаля: Британія та США заявили, що мотиви та засоби були лише в РФ
Тільки у Росії є технічні засоби, оперативний досвід і мотиви для отруєння Скрипалів.
news-image

Крім того, Вашингтон прямо звинуватив Росію в застосуванні бойової нервово-паралітичної речовини в британському Солсбері. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Велика Британія та США заявили, що лише Росія мала мотиви, технічні засоби та досвід для отруєння колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля та його дочки в Солсбері. Про це повідомила постійний представник Британії при ООН Карен Пірс та прес-служба Державного департаменту США.

"На нашу думку, тільки у Росії є технічні засоби, оперативний досвід і мотиви для отруєння Скрипалів", – заявила Пірс.

Вона також підкреслила, що недержавні суб'єкти не могли б цього зробити. Крім того, постпред зазначила, що висновки Організації із заборони хімічної зброї підтвердили висновки Британії про клас отруйної речовини, знайденої на дверній ручці будинку Скріпаля.

Водночас Вашингтон прямо звинуватив Росію в застосуванні бойової нервово-паралітичної речовини в британському Солсбері.

"Як ми чітко заявляли, Сполучені Штати погоджуються з оцінкою Великої Британії, що Росія несе відповідальність за використання хімічної зброї на території Великої Британії – або через пряме застосування, або через нездатність заявити про наявність чи убезпечити свої запаси цього нервово-паралітичного реагенту", – наголошується в документі.

У відомстві додали, що "тільки уряд Росії має мотивацію, а також засоби та досвід проведення таких нападів". Зазначається, що Росія розробила такий тип військової нервово-паралітичної речовини, що використовувалася в Солсбері, "і має досвід убивств, ухвалених на рівні державного керівництва".

"Сполучені Штати засуджують застосування хімічної зброї будь-де, будь-коли, будь-ким, за будь-яких обставин. Ми закликаємо наших колег у Раді Безпеки ООН та Виконавчій раді ОЗХЗ долучитися до нас, як це було раніше, у створенні єдиного фронту проти використання хімічної зброї. Ми не можемо дозволити, щоб застосування хімічної зброї стало звичайним явищем", зауважили в Держдепартаменті США.

Як повідомлялося, Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у четвер, 12 квітня, оприлюднила результати розслідування у справі про отруєння колишнього розвідника Сєргєя Скріпаля та його доньки Юлії у британському місті Солсбері. Згодом ОЗХЗ повідомила, що не виявила хімічну речовину BZ у пробах у справі про отруєння колишнього розвідника Сєргєя Скріпаля та його дочки в Солсбері. 

Зокрема, фахівці ОЗХЗ заявили, що екс-полковник ГРУ був отруєний нервово-паралітичною речовиною.

Зазначається, що  організація "підтверджує висновки британського розслідування, що стосуються речовини, застосованої в Солсбері".

Читайте також:Отруєння Скрипаля: країни G7 закликали Росію терміново відповісти на всі питання