Політика
19 квітня 2018
Президент у парламенті: «Київські князі необачно заснували Москву»
Петро Порошенко зазначив, що вперше його розмова із Вселенським Патріархом була результативною.
news-image

Президент України Петро Порошенко прибув до Верховної Ради для того, щоб закликати народних депутатів підтримати його "Звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні", передає кореспондент «Є!»

На початку своєї промови з трибуни парламенту президент наголосив, що питання Української єдиної помісної православної церкви було для нього пріоритетним як у передвиборчій програмі, так із перших днів президентства.

"Всі ці роки тривав непомітний для стороннього ока діалог між Україною і Вселенським Престолом, куди представники нашої команди їздили, як на роботу... Моя Великодня зустріч із його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм була далеко не першою, проте найбільш обнадійливою та результативною", - сказав президент.

Петро Порошенко зазначив, що під час розмови нарешті відчув, що настав час "розрізати дипломатичну тишу швидкими конкретними кроками".

"Я написав офіційне Звернення до Вселенського патріарха з проханням про Томос, автокефалію православної церкви України. Про незалежність української церкви, якщо говорити світською мовою. Цей довгоочікуваний Томос стане не лише торжеством православ'я, але й актом відновлення історичної справедливості. Саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри. Вже потім ми поділилися із тим заліссям, де давні київські князі необачно заснували Москву", - наголосив президент, зірвавши оплески нардепів.

На думку Петра Порошенка, "Томос ще більше укріпить релігійну свободу в Україні, міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян", зміцнить українську незалежність та закликав нардепів підтримати Звернення.