Світ
21 квітня 2018
Росію можуть внести до переліку держав-спонсорів тероризму, – американський cенатор
Державний департамент повинен розглянути можливість внесення Росії до списку спонсорів тероризму поряд з її близькими союзниками Іраном та Сирією.
news-image

У США планується законопроект, згідно з яким має бути визначено, чи відповідає РФ критеріям для внесення до переліку спонсорів тероризму. Про це повідомляє Голос Америки із посиланням на сенатора-республіканця Корі Ґарднера, пише «Є!»

"Державний департамент повинен розглянути можливість внесення Росії до списку спонсорів тероризму поряд з її близькими союзниками Іраном та Сирією. Росія вторглася до своїх сусідів Грузії та України, вона підтримує злочинний режим Башара аль-Асада та наших ворогів в Афганістані і проводить активну інформаційну кампанію проти демократій Заходу, включно з втручанням до виборів у США в 2016 році", – зазначає сенатор на своїй сторінці у соціальних мережах.

Ґарднер вважає, що, незважаючи на впровадження санкцій проти Росії адміністрацією Трампа та Конгресом США протягом минулого року, Путін має потужний намір завдати тяжкої шкоди міжнародному миру та стабільності.

"Російській незаконній та аморальній війні проти України не видно кінця. Після анексії Криму Росією в 2014 році і наступної підтримки контрольованого Росією режиму на Донбасі, міжнародна спільнота не змогла адекватно відповісти на продовження російської агресії – а там є жахлива ціна. Більше 10 тисяч українців загинуло у війні і більше 1,7 млн було переміщено. 17 липня 2014 року контрольовані Росією сили збили цивільний літак, при цьому вбили 298 людей на борту, включно з одним американцем", – зазначає політик.

Також сенатор звинувачує РФ у використанні хімічної зброї в Солсбері, Великобританія, проти екс-агента Сергія Скрипаля та його доньки.

"Росія відкидає звинувачення. Але докази є неспростовними. І таким є і значення нападу: Росія тепер офіційно відповідальна за напад з використанням хімічної зброї проти країни-члена НАТО на її землі – відверте порушення суверенітету нашого найближчого союзника. Це потребує серйозної відповіді США", – пише сенатор.

Ще однією причиною для внесення РФ у перелік держав-терористів, на думку Ґарднера, є діяльність Росії в Сирії та підтримка режиму Асада.

"Асад тримається при владі, бо Кремль надає йому значну дипломатичну, військову та економічну підтримку. Є свідчення того, що Росія грає по обидва боки конфлікту в Сирії – захищає злочинний режим Асада і підтримує радикальних повстанців проти нього", – зазначає Ґарднер.

Згідно з запланованим законопроектом, Державний департамент США протягом 90 днів має прийняти рішення про те, чи відповідає Російська Федерація критеріям для внесення до переліку країн-спонсорів тероризму.

Читайте також:Слідчий комітет Росії: остаточна кількість загиблих під час пожежі в Кемерові – 60