Світ
11 лютого 2015
Венесуела дозволить вільний обмін валюти
Новий ринок фінансова влада Боліваріанської республіки називають «маржинальною системою обміну валюти»
news-image

Уряд Венесуели оголосив про створення вільного ринку обміну валюти, повідомляє The Wall Street Journal. За словами міністра фінансів країни Родольфо Марко Торреса, нові правила передбачають обмін валюти на основі попиту і пропозиції. Раніше купівля та продаж доларів жорстко регулювалася державою, передає Є! Єдність.інфо

Новий ринок фінансова влада Боліваріанської республіки називають «маржинальною системою обміну валюти» (Marginal Foreign Exchange System). Нові правила дозволять фізичним і юридичним особам вільно купувати і продавати долари, сказав міністр.

В той же час, жорстке державне регулювання курсів валют зберігається. Планується створити трирівневу систему валютних торгів, в якій будуть використовуватися три різних обмінних курсів.

Читайте також: У Венесуелі провели арешти за довгі черги у магазинах

На першому рівні збережеться основний обмінний курс, закріплений державою на рівні 6,3 болівара за 1 долар. Він буде використовуватися для 70 відсотків державних операцій, в основному для імпорту продуктів харчування та ліків.

На другому рівні купувати валюту буде дозволено лише представникам галузей, пов'язаних з валютними операціями, наприклад, туризмом або ринком предметів розкоші, і автовиробникам. При цьому дві нинішні системи торгів доларами з'єднуються в одну - зі стартовим курсом 12 боліварів за долар.

На третьому рівні буде створено ринок з вільним курсом. Однак для яких галузей економіки він буде функціонувати, влада поки не уточнює.

Читайте також: У Венесуелі заборонили ходити в продуктові магазини частіше 2 разів на тиждень

Передбачається, що заходи уряду Венесуели з лібералізації валютного ринку, дадуть можливість іноземним компаніям хоч вивести (хоча і з втратами) свої доларові активи. За оцінками експертів, в країні застрягло близько 11 мільярдів доларів.

На чорному ринку Венесуели сьогодні за 1 долар пропонують близько 190 боліварів. Інфляція в країні на сьогоднішній день становить 68 відсотків, і це один з найвищих рівнів інфляції в світі.

Венесуела заборонила вільний обіг валюти в 2010 році. Тоді влада країни, очолюваної в той час президентом Уго Чавесом, відправили у в'язницю кількох банкірів, звинувативши їх у маніпулюванні валютним ринком.