Розрив контракту з Україною не означає зупинку транзиту, - Газпром
Наприкінці березня заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв повідомив, що Газпром і Нафтогаз почали переговори про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.
news-image

Розірвання діючих контрактів з НАК "Нафтогаз України" не означає припинення транзиту газу з РФ в ЄС через Україну після 2019 року.

Про це повідомив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв, передає «Є!» з посиланням на Економічну Правду.

"Можу процитувати самого себе: я сказав, що контракт, який нами був укладений про транзит до 2019 року, що він продовжений не буде. Але це висловлювання не означає, що транзиту не буде", - сказав Медведєв.
"Відповісти на це питання неможливо, буде можливо відповісти на нього тоді, коли ми дізнаємося економічні умови транзиту, які будуть надані Україною", - сказав він, відповідаючи на питання про можливі обсяги транзиту газу через Україну після 2019 року.
Раніше "Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 млрд кубометрів на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту.

Наприкінці березня заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв повідомив, що "Газпром" і "Нафтогаз" почали переговори про розірвання контрактів на поставку і транзит газу.

У Нафтогазі наголосили, що "Газпром" продовжує відмовлятися від виконання остаточних та зобов’язуючих рішення арбітрів у двох комерційних суперечках із "Нафтогазом" та запропонував внести зміни до контрактів або розірвати їх – і таким чином скасувати рішення трибуналу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. 

За рішенням Стокгольмського арбітражу, Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2,56 млрд доларів на користь Нафтогазу.

Читайте також:П'ятий транш МФВ може стати останнім для України