Політика
25 квітня 2018
Труханов на сесії одеської міськради вперше заговорив українською
До порядку денного сесії також внесено проект про внесення змін до регламенту, в якому зазначено, що мовою сесії є українська.
news-image
Сесію Одеської міськради мер Труханов уперше почав вести державною українською мовою. Щоправда, іноді головуючий переходить на російську. До порядку денного сесії також внесено проект про внесення змін до регламенту, в якому зазначено, що мовою сесії є українська.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, пише «Є!».

"Шановні колеги, прошу зареєструватися в електронній системі голосування. Зарєстровано 54 депутати. Приступаємо до формування робочих органів сесії. Щодо складу секретаріату немає зауважень?", - звернувся головуючий до присутніх членів міськради і запропонував перейти до голосування.

Депутат від "Самопомічі" Вадим Терещук привітав перехід мера до ведення пленарного засідання державною мовою. І теж виступив на сесії державною мовою.

Втім, через кілька хвилин стало ясно, що спілкування українською нелегко дається Труханову, зокрема, своїх виборців міський голова поки що іменує "насіленням". Тож державною мовою послуговується переважно при озвученні питань порядку денного та інших процедурних моментів, а в діалогах з депутатами переходить на російську.

Представники депутатської більшості, що користуються при обговоренні питань порядку денного, як і раніше російською, ухвалили сьогодні без обговорень нові редакції "Положення про департамент економічного розвитку Одеської міськради " і "Положення про департамент фінансів Одеської міськради", проголосували за внесення змін до переліку адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг міськради.

Затверджено також проект змін до "Положення про громадський бюджет Одеси", цільову програму "Доступне житло для працівників бюджетних установ та комунальних підприємств Одеської міськради на 2017-2019 роки" тощо.

На поточній сесії міськради передбачається також внесення змін до Регламенту міськради і визнання української мови єдиною мовою діловодства та ведення сесій. Згідно з пунктом 4 статті 3 запропонованого проекту Регламенту міськради, "при здійсненні повноважень радою та її органами обов'язковим засобом спілкування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо) належить застосовувати українську мову. При цьому, поряд з державною мовою при здійсненні повноважень радою та її органами можуть використовуватися також і російська та інші мови національних меншин у межах і порядку, що визначаються законами України".

Читайте також:Як розбагатіли українські міністри за 2017 рік