Політика
3 травня 2018
ООН пропонує допомогу в процесі денуклеаризації Північної Кореї
27 квітня відбулася історична зустріч лідерів двох Корей.
news-image
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про готовність Організації підтримати процес денуклеаризації Корейського півострова, в тому числі, забезпечити спостереження за припиненням ядерної програми КНДР.

Про це глава ООН поінформував у середу, повідомляє Центр новин ООН, передає «Є!».

Співробітництво, зокрема, може включати спостереження за процесом закриття ядерного полігону на півночі Корейського півострова і перетворення території, що розділяє дві Кореї, в "зону миру", - зазначили в Організації.

У канцелярії Генерального секретаря напередодні ввечері підтвердили інформацію про телефонну розмову Антоніу Гутерриша з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном. Повідомляється, що південнокорейський лідер попросив в ООН допомоги в питаннях саме такого співробітництва. Генсек ООН зі свого боку запевнив у повній підтримці ООН цих ініціатив.

27 квітня відбулася історична зустріч лідерів двох Корей, які підписали Панмунджомскую декларацію про мир, процвітання і об'єднання Корейського півострова. Вони домовились про низку спільних заходів, у тому числі про переговори, покликаних офіційно покласти край Корейській війні, яка почалася в червні 1950 року.

З 2006 року в порушення резолюцій РБ ООН Північна Корея провела шість ядерних випробувань, а також численні запуски балістичних ракет. З квітня 2009 року влада КНДР не пускає інспекторів МАГАТЕ на ядерні об'єкти країни. Спостереження ведеться виключно за допомогою супутників.