Світ
3 травня 2018
Литовці будуть називати Грузію більш автентично - Sakartvelas
Національна комісія з литовської мови ухвалила відповідне рішення.
news-image

Національна комісія з литовської мови сьогодні ухвалила рішення з приводу впровадження автентичного позначення Грузії в литовській мові - Sakartvelas. Про це повідомляє Громадське телебачення Грузії, передає «Є!» із посиланням на Новости-Грузия.

Самоназва Грузії - Sakartvelo, тобто «країна грузинів». Національна комісія з литовської мови вже деякий час розглядала варіанти того, як називати Грузію більш автентично - пропонувалися слова «Картвелія» і «Сакартвело».

У результаті було вибране слово, близьке до грузинської самоназви й з урахуванням особливостей литовської граматики. Слово Sakartvelas активно увійде в офіційну термінологію. Наприклад, посольство Грузії, на даний момент Gruzijos Ambasada, буде називатися - Sakartvelo Ambasada, вираз «Ласкаво просимо до Грузії» - Sveiki atvykę į Sakartvelą, грузини - Gruzinas - Kartvelas, грузинська мова - gruzinų kalba- kartvelų kalba і так далі.

«Ми впевнені, що громадяни Литви підхоплять цю новацію і вже неформально вкорінена в колі друзів автентична назва Грузії стане для кожного литовця дуже знайомою і буде вживатися в повсякденному житті. З огляду на всю важливість даного факту, ми з повною відповідальністю можемо назвати сьогоднішній день днем ​​дружби Грузії та Литви», - заявила надзвичайний і повноважний посол Грузії в Литві Хатуна Салуквадзе.

За словами Салуквадзе, враховуючи зміни, зміняться написи на посольстві Грузії у Вільнюсі, а також на почесному консульстві та у Тбіліському сквері в Вільнюсі, який був відкритий в листопаді 2015 року на знак дружби між двома країнами.

Читайте також: Луценко розповів, коли почне роботу Антикорупційний суд