Вченими розроблено контактні лінзи, що допоможуть дальтонікам розрізняти кольори
Ця речовина є нетоксичною для людського ока.
news-image

Науковці Бірмінгемського університету розробили контактні лінзи, що допоможуть дальтонікам розрізняти кольори. Крім того, виробництво такого оптичного приладу є дешевим і вже відбулися успішні клінічні випробування.

Про це пише ресурс Hi-News, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Як підкреслюють автори матеріалу, дальтонізм є хоч і не смертельним, але досить неприємним захворюванням, за якого людина практично не розрізняє кольори.

"Перш за все слід згадати анатомію. Наша сітківка має у своєму складі світло- та кольороприймальний шар. За сприйняття кольору відповідають особливі клітини – багатьом відомі палички та колбочки. Причім ці клітини за функціями розділено на 3 групи, кожна з яких сприймає хвилі певної довжини: короткі (сині), середні (зелені) та довгі (червоні). Коли всі ці клітини працюють нормально, людина сприймає всі кольори та їхні відтінки. Але якщо якась із груп дає збій, людина вже не бачить певні кольори та їх поєднання", – пояснюється у статті.

Відтак, учені з Бірмінгемського університету вирішили, для того, щоб повернути можливість бачити втрачені кольори, слід посилити їхнє сприйняття спеціальним барвником на основі похідного родаміну, який поглинає хвилі світла певної довжини.

Так, після нанесення барвника на контактну лінзу, він "блокує" діапазон хвиль від 545 до 575 нанометрів (це між середніми та довгими хвилями), і в результаті цього посилюється контраст між зеленим і червоним кольорами, що й посилює сприйняття кольорів одного з найпоширеніших видів дальтонізму.

За переконання розробників, ця речовина є нетоксичною для людського ока, а сам метод може бути використано і під час виробництва звичайних окулярів. Крім того, обробка барвником не вимагає особливої підготовки.

До слова, всі відомі до сьогоднішнього дня способи корекції дальтонізму здебільшого є зав'язаними на використанні електроніки або складних оптичних приладів: спеціальні окуляри, VR-шоломи або комп'ютерні програми.



Читайте також: Медики винайшли татуювання, яке діагностує рак