Суспільство
8 травня 2018
Українці оцінили, на що найбільше не вистачає грошей
Держстат відзначає, що поліпшення споживчих можливостей населення в порівнянні з 2015 роком відбулося за більшістю ознак і практично у всіх групах населення.
news-image

Раз на два роки Держстат проводить дослідження домогосподарств, спрямоване на вивчення їх сприйняття власної бідності.

Соціологи в цьому випадку говорять про депривації, під якою розуміється скорочення або повне позбавлення можливості задовольняти потреби людини - психофізіологічні або соціальні. Про це пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

Не менш 95% опитаних восени 2017 року вважали ознаками бідності відсутність таких можливостей:

не відмовляти собі в найнеобхідніших недорогих продуктах харчування;
хоча б через день споживати страви з м'ясом, курятиною, рибою (або їх вегетаріанським еквівалентом);

оновити верхній одяг і взуття для холодної пори року для дорослих один раз в 5 років, придбати при необхідності новий одяг і взуття для дітей;

купити телевізор, холодильник, пральну машину або телефон (в тому числі мобільний);

мати житло в нормальному стані, водопровід, ванну або душ, збільшити наявну житлову площу, яка не перевищує 5 кв. м на людину, своєчасно оплачувати рахунки за житло і послуги, підтримувати досить теплу температуру в своїх оселях (придбати паливо, обігрівач і т.п.) протягом опалювального сезону;

оплачувати послуги лікаря (крім стоматолога) і призначені ним обстеження і процедури, життєво необхідну хірургічну операцію або лікування в стаціонарі, купувати ліки, призначені лікарем;

забезпечити особам, що входять до складу домогосподарства, отримання професійної освіти;

дозволити собі несподівані необхідні витрати за рахунок власних ресурсів.

Держстат відзначає, що поліпшення споживчих можливостей населення в порівнянні з 2015 роком відбулося за більшістю ознак і практично у всіх групах населення. Однак показники 2013 року залишаються абсолютно кращими в період з 2007 року.

Найбільш поширеними нестатками у всіх групах населення були: нестача коштів для задоволення несподіваних необхідних витрат за рахунок власних ресурсів - 60% (в 2015 р. - 64%); нестача для тижневого сімейного відпочинку поза домом один раз на рік - 52% (55%); нестача коштів для оплати необхідних товарів і послуг охорони здоров'я - 30-27% (32-27%); відсутність автомобіля - 29% (29%); відсутність в населеному пункті закладів, які надають побутові послуги - 20% (22%); незабезпеченість населеного пункту послугами екстреної медичної допомоги - 15% (15%); відсутність комп'ютера - 14% (15%).

Одяг та харчування. Про наявність поневірянь в сфері харчування висловилися 25% (в 2015 р - 28%). Серед регіонів найбільша частка таких респондентів у Закарпатській, Івано-Франківській, Черкаській, Сумській, Херсонській та Вінницькій областях (91-34%), найменша - в м.Києві, Рівненській, Полтавській та Київській областях (7-12%). Сказали, що не мали достатньо коштів для щоденного споживання недорогих продуктів харчування, 9% населення (в 2015р. - 11%). Чи не могли дозволити собі раз в п'ять років оновити одяг і взуття для холодної пори року 26%, придбати за потребою новий одяг і взуття для дітей - 12% (в 2015 р відповідно 30% і 15%).

Житло. Кожен десятий повідомив про відсутність житла в нормальному стані. Житлова площа 5% населення не перевищувала 5 кв. м на людину. При цьому зменшилася частка українців, у яких через брак коштів були відсутні всередині житла туалет зі зливом (з 22% до 21%), ванна або душ (з 19% до 17%), водопровід (з 17% до 15%).

60 відсотків населення України — поза межею бідності. 2003-го за межею бідності ­перебували стільки ж людей. А найважчими були 1993–1995 роки.

Читайте також:Стало відомо, до яких громадсько-політичних діячів українці ставляться найкраще