Суспільство
8 травня 2018
Три президенти закликали українців об'єднатися навколо Єдиної церкви
Президенти відзначили, що православна церква розпочиналася одночасно з боротьбою за незалежність України у 1991 році.
news-image

Три Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко підписали звернення до співвітчизників із закликом об'єднатися навколо мети створити єдину православну церкву в Україні, пише «Є!» з посиланням на Експрес.  

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав Президент України (1994 – 2005 рр.) Леонід Кравчук.   

"Ми після тривалих дискусій у нашому колі підписали звернення до українського народу, до усіх вірян України щодо надання томосу про автокефалію церкві України", - сказав Кравчук.

Він зачитав присутнім текст звернення, у якому Президенти, зокрема, відзначили, що православна церква розпочиналася одночасно з боротьбою за незалежність України у 1991 році. За словами авторів звернення, тоді митрополит Київський і Галицький Філарет, якого підтримало керівництво держави, патріотично налаштовані політичні сили та мільйони вірян, розпочав роботу щодо створення української помісної церкви.

В результаті цього була створена незалежна Українська православна церква Київського патріархату. "

Це був перший, дуже важливий крок щодо створення автокефалії в Україні" - сказав Кравчук.

Перший Президент незалежної України нагадав, що у 2018 році на запрошення тодішнього Президента Віктора Ющенка Київ відвідав Вселенський патріарх Варфоломій. Велася робота з об'єднання усіх українських православних церков, але через позицію РПЦ цього не відбулося, констатував він.   

"Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською церквою-матір'ю відіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовної та національної єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи, сприятиме зміцненню міжконфесійного діалогу в нашій країні", - сказав Кравчук.

За його словами, на думку Президентів, єдність українського народу є великою силою, зміцнювати яку буде  помісна православна церква, і це стане непереборною духовною перемогою у боротьбі з російською церквою в Україні. 

"Тому ми підтримуємо зусилля Президента України Петра Порошенка з цього надзвичайно важливого для України питання та звертаємося до всіх громадян, до всіх відповідальних політиків, громадських діячів із закликом об'єднатися навколо цієї великої мети та активно працювати", - наголосив Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.  

18 квітня глава держави також офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.  

Крім того, Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.  

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Читайте також:Філарет - Московському патріархату: Не хочете в Єдину церкву, міняйте назву