Суспільство
14 травня 2018
Легені, як у курця: назвали небезпеку миючих засобів
Науковці 20 років спостерігали за декількома тисячами жінок, які регулярно вдома чи на роботі прибирали зі спеціальними засобами чищення.
news-image

Європейські науковці 20 років спостерігали за декількома тисячами жінок, які регулярно вдома чи на роботі прибирали зі спеціальними засобами чищення. Результати невтішні: їхні легені схожі на легені курця із 20-річним стажем.

Причиною цього стає дрібний пил від побутової хімії, який вражає органи дихання, пише «Є!» з посиланням на НАРОДНА ПРАВДА.

Звичайні мийні засоби є справжньою бомбою сповільненої дії. Адже вони вражають легені та в майбутньому викликають астму, алергію чи навіть утворення ракових клітин. 

Дворічна Мелісса вже допомагає мамі Юлі з прибиранням у квартирі. Щоправда, саме вона і є причиною цих прибирань. 

“Вологе прибирання після появи дитини робимо кожен день. Тому що це все-таки щось розлилося. Щось розсипалося. Десь липкими руками… До дитини, звичайно ж, не так часто. Ось генеральне прибирання робила раз на тиждень”, – розповідає мама.

Для прибирання сім`я назбирала цілу колекцію мийних засобів – аж 12 штук. “Тут для підлоги, для пилу, для дзеркал і для чищення килимів після цукерок і печива”, – зазначає мама Юля. За її словами, всі засоби різні, з різними ароматами, які потім з’єднуються і утворюють “вулкан” запахів.

Лікарі ж наголошують, що аромати лише маскують наявність шкідливих для дихальної системи речовин. У більшості мийних засобах є купа небезпечних хімічних сполук, якими наповнюється повітря в домі після прибирання.

“Основними шкідливими компонентами є три складові. Це хлоровмісні речовини. Другим шкідливим компонентом мийних засобів є поверхнево-активні речовини. Ну і фосфати”, – розповідає торакальний хірург Юрій Межибовський.

Самі собою фосфати не страшні, але вони стимулюють проникнення в кров синтетично-активних речовин, що в результаті призводить до ослаблення імунітету та ураження внутрішніх органів.

“По-перше – це все-таки токсичний вплив. Тобто людина як би отруюється. Виникає подразнення слизових, з’являється кашель. Мають місце хронічні захворювання: алергічні. Також і хронічні обструктивні захворювання, серцево-судинні”, – пояснює хірург.

Як уберегтися від впливу шкідливих речовин у мийних засобах? Найпростішою альтернативою є пошук та придбання дорожчих, але екологічно чистих засобів. Також під час прибирання варто дотримуватись декількох простих правил.

По-перше, попросіть присутніх залишити кімнату під час прибирання. Особливо це стосується літніх людей, дітей та алергіків.

По-друге, під час прибирання обов’язково вдягайте маску або респіратор. За можливості, намагайтесь не вдихати хімічні засоби.

По-третє, користуйтесь рукавичками, щоб запобігти потраплянню шкідливих речовин через кров.

Наостанок, не забудьте повністю провітрити кімнату. Бажано до повного зникнення аромату.

Нагадаємо, останні наукові дослідження підтверджують: небезпечні канцерогени, такі як формальдегід, триклозан, нафталін можуть стати причиною виникнення раку. Побутові товари з високою концентрацією цих небезпечних хімічних речовин продовжують наповнювати ринок, і ми несемо все це в будинок.

Раніше правоохоронці викрили злочинну групу з п’яти жителів Львівської та Волинської областей, яка використовуючи логотипи відомих виробників побутової хімії, фальсифікувала продукцію. Фальсифікат зловмисники збували через мережу Інтернет.

Читайте також:У Росії звинуватили Україну в провалі Самойлової на Євробаченні-2018