Україна
16 травня 2018
По містах України зростає проїзд у маршрутках: де саме і скільки буде вартувати
Найдорожче платять одесити та дніпряни – 7 гривень за поїздку.
news-image

У середньому по Україні ціна на міські перевезення автобусом коштує п’ять гривень. У тих областях, де тарифи нижчі, перевізники обіцяють підняти оплату.

Інформує «Є!», з посиланням на zik.ua.

«Влітку іноді спекотно їхати в автобусі, а особливо, якщо мало вікон і люки закриті. Загалом я рада, що хоч якийсь транспорт їздить, бо нерідко буває, що його нема. Ціна проїзду – п’ять гривень. Хотілося б менше платити, але, в принципі, влаштовує», – каже запоріжанка Тетяна.

Не чотири, а вже п’ять гривень за поїздку платять від початку травня і мешканці Мукачева. Нині містом курсують 18 комунальних і 24 приватні маршрутки. Головні причини подорожчання – підвищення зарплат і вартості паливно-мастильних матеріалів. Перевізники кивають на інші міста, де ціни підняли ще раніше.

«У столиці вже з шести до восьми гривень підняли! А це велике місто з великими оборотами пасажирів. Куди більшими, ніж в Мукачеві», – наголошує голова Асоціації перевізників Мукачева Олексій Бахтін.

У Рівному, після того, як ціна на проїзд в автобусах зросла до п’яти гривень, їх взялися перевіряти.

«Радіатор трохи тече. Слідкую, щоб охолоджуюча рідина була», – говорить водій Сергій Король.

Однак у салоні його автобуса і гнила підлога, і дірявий лінолеум, та ще й іржа на поручнях. У таких умовах Сергій перевозить пасажирів. Каже, що за чистотою намагається стежити і зараз збирає гроші на ремонт. Водночас містяни обурюються, адже ціна на проїзд зросла, а умови в транспорті не кращі.

Дуже добре розуміють ситуацію і мешканці Житомира. Основний парк їхніх маршруток – це старі «ГАЗелі», яким уже по десять і більше років. Лише один міський маршрут із шістнадцяти обслуговують «Богдани». Влада вирішила хоча б частково прибрати старі буси з вулиць міста. А тому закупили сімнадцять нових автобусів МАЗ. Ще двадцять три машини поставлять до кінця року.

«Сорок автобусів – це той базовий елемент, який дасть можливість комунальному підприємству задати певний тренд на ринку», – вважає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Наразі на вулицях Житомира працює близько трьохсот маршруток, а вартість проїзду – 5 гривень.

Найдешевше проїхатися маршруткою в обласному центрі можна за 4 гривні. Такий тариф працює у кількох містах. Найдорожче платять одесити та дніпряни – 7 гривень за поїздку. В Харкові на найдовших маршрутах із пасажира просять 8 гривень. Готуються до підвищення тарифів найближчим часом перевізники Луцька та Чернівців.

 

Читайте також: Обстріл маршрутки у Києві: стали відомі подробиці