Політика
21 травня 2018
У Греції незадоволені новою назвою Македонії
Країна змушена змінити назву через конфлікт з Грецією, де є однойменний регіон.
news-image

Нова назва Македонії - Ілінденська Македонія не влаштовує грецький політикум. Лідери провідних політичних партій Греції заявили, що ця назва не вирішить конфлікт. Уряд Греції також дав зрозуміти, що не вважає нову назву вирішенням спору, передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.
Суперечка між двома країнами щодо назви Македонії, що тягнеться майже 30 років, заважає прийому Македонії в НАТО і Євросоюз. Греція вимагає зміни назви сусідньої республіки, щоб її не плутали з грецькою областю Македонія.

Хоча під конституційною назвою Республіка Македонія країну визнають 142 держави, через позицію Греції в міжнародні організації вона входить під назвою Колишня югославська республіка Македонія.

Уперше з початку переговорів офіційно був названий можливий варіант назви - Республіка Ілінденська Македонія. Як повідомив в суботу македонський прем'єр Зоран Заєв, вона є можливим компромісом для Скоп'є і Афін.

Цю ж назву прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас представив лідерам політичних партій, інформуючи їх про хід переговорів зі своїм колегою.

Запропонована назва посилається на Ілінденське повстання в місті Крушево проти Османської імперії в 1903 році, назване так, оскільки почалося в Ільїн день - 2 серпня. Зараз це головне державне свято країни - День республіки.

Грецькі політики заявили, що ця назва не вирішує проблем, а навпаки, поглиблює їх.

"Ця назва історично і безпосередньо пов'язана з прагненням до створення "македонської" нації і держави, яка включає Салоніки і поширюється до Егейського моря. Будь-яке посилання на Ілінден в назві сусідньої країни не тільки не покладе край ірредентизму Скоп'є, але, навпаки, підтверджує і зміцнює його. Ось чому це навіть неприйнятно для обговорення", - йдеться в заяві найбільшої опозиційної партії Нова демократія за підсумками бесіди лідера партії Кіріакоса Міцотакіса і прем'єр-міністра Алексіса Ціпраса.


Нагадаємо, на переговорах з прем'єр-міністром Греції Алексісом Ціпрасом варіант перейменування республіки Македонії в Ілінденську Македонію був визнаний найоптимальнішим.

Читайте також: Новий уряд Італії створює загрози стабільності євро - французький міністр