Події
23 травня 2018
Кіпр посилив вимоги до видачі паспортів за схемою «золота віза»
Влада Кіпру обмежила до 700 кількість паспортів, які будуть видвавать багатим іноземцям щороку.
news-image

Кіпр посилив процедури перевірки в рамках схеми, відомої як "золота віза", яка надає кіпрське громадянство інвесторам. Про це заявив міністр фінансів Кіпру Харріс Георгіадес, повідомляє Euractiv, передає «Є!» із посиланням на Європейська правда.

За словами міністра, влада Кіпру запровадила більш суворий контроль над програмою і обмежила до 700 кількість паспортів, які будуть видвавать багатим іноземцям щороку.

"Наприклад, крім перевірок, що проводилися до сьогоднішнього дня, в кожному конкретному випадку буде проводиться ретельна, вичерпна перевірка спеціалізованими іноземними фірмами", - сказав Георгіадес.

Кіпр піддався критиці за схему "готівку за паспорт", яка в першу чергу привертає багатих росіян і китайців.

"Ми не згодні з твердженням про те, що паспорт Кіпру продається. Кіпрський паспорт - як будь-який державний паспорт - надається на основі конкретних критеріїв ", - сказав Георгіадес.

Він відхилив претензії, що схема вийшла з-під контролю, і сказав, що поправки обмежують кількість паспортів.

"Щорічно видається дозвіл на 700 заявок - ця цифра становить менше 30% від загальної натуралізації на Кіпрі", - сказав він.

Схема була введена для залучення необхідних Кіпру грошових коштів після того, як в 2013 році країна збанкрутувала і їй потрібна була багатомільярдна допомога з боку міжнародних кредиторів.

Щоб мати право на отримання кіпрського паспорта, іноземці повинні внести як мінімум 2 мільйони євро інвестицій в майнові, ділові або державні облігації і мати постійне місце проживання на Кіпрі.

За оцінками експертів, в результаті роботи схеми Кіпр отримав 4,8 млрд. євро до 2016 року.

Читайте також: У Держдепі США назвали Донбас найбільш небезпечним місцем у світі для російськомовних