Суспільство
29 травня 2018
Українського вченого з апендицитом евакуювали з антарктичної станції «Академік Вернадський» у Чилі
Перед транспортуванням вченого намагався оперувати на станції український доктор, але через ускладнення було вирішено евакуювати хворого.
news-image

Українського полярника і біолога Миколу Весельского евакуювали з антарктичної станції "Академік Вернадський" через апендицит, повідомив глава Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Вчора успішно завершилася рятувальна операція - нашого колегу Миколу Весельского, біолога 23-ї Української Антарктичної Експедиції, успішно доставили зі станції "Академік Вернадський" до лікарні в чилійському місті Пунта-Аренас", - написав він на своїй сторінці в Фейсбук.

Є.Дикий зазначив, що перед транспортуванням М.Весельского намагався оперувати на станції український доктор, але через ускладнення було вирішено евакуювати хворого на материк.

"Все спрацювало як годинник: спочатку за нашим полярником зі станції "Палмер" крізь лід пробився американський криголам "Лоренс М. Голд", на борту наш і американський лікарі разом надали додаткове лікування, поки пацієнта добу транспортували до найближчого аеропорту - на чилійській станції "Фрей", яка знаходиться на острові Кінг-Джордж", - повідомив глава наукового антарктичного центру.

Крім того, в операції брали участь українські дипломати з посольства України в Аргентині і постпредства України в Чилі. Вони сприяли використанню військово-транспортного літака військово-повітряних сил Чилі зі своїм медперсоналом, який забрав українця на материк в найближчий чилійський госпіталь.

"Зараз наш Микола не тільки під надійним лікарняним наглядом в хорошій лікарні, але також з супроводом нашого земляка - українського лікаря з Буенос-Айреса, який забезпечує всі місцеві формальності, знімає мовну проблему і буде супроводжувати пацієнта до України", - сказано в повідомленні.

Вчеого планують транспортувати через Атлантику.

Він також висловив подяку всім, хто допоміг доставити українського полярника до лікарні.

Читайте також: Сьогодні в Україні відбудеться ЗНО з іноземних мов