Світ
30 травня 2018
Польща пропонує призначити спецпредставника ООН з питань України
Яцек Чапутович пропонує Організації Об‘єднаних Націй призначити спеціального представника ООН з питань України.
news-image

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович пропонує Організації Об‘єднаних Націй призначити спеціального представника ООН з питань України. Про це він заявив журналістам 29 травня в кулуарах штаб-квартири ООН після закінчення засідання Ради безпеки із українського питання, пише «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

«Ми обговорювали цю ідею із польськими експертами, я консультувався із Павлом Клімкіним, і ми вирішили винести цю ідею на порядок денний», – пояснив польский міністр закордонних справ.

За словами дипломата, він ще не має конкретної кандидатури й різні люди можуть розглядатися для призначення на цю посаду. Яцек Чапутович вважає, що цей крок міг би суттєво допомогти у врегулюванні на Донбасі і прогнозує, що його підтримає багато країн. Водночас, перепоною знову може стати небажання Росії вирішувати проблему.

«Це рішення має ухвалити Рада безпеки, а деякі її члени мають право вето – ми знаємо, що певні країни можуть бути проти. Але оскільки я чув від російського представника, що його країна готова виконувати мінські домовленості – тож може доречно винести цю пропозицію на голосування?!» – пояснив логіку подальших дій польський міністр.

Чапутович також наголосив, що Нормандський формат, на його думку, не дуже й успішний, тому залучення до вирішення проблеми ще й такої авторитетної інституції як ООН, може суттєво допомогти змінити ситуацію на Донбасі.

Читайте також:Російські колеги про вбивство Бабченка: Це помста за те, що він писав