Події
31 травня 2018
У Росії політв'язень Кольченко оголосив голодування
Незаконно утримуваний в Росії українець Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова.
news-image
Зазначається, що українець уже написав заяву на ім'я начальника колонії. Про це пише «Є!» з посиланням на Тиждень.

Незаконно утримуваний в Росії українець Олександр Кольченко оголосив голодування з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова.  Про це в четвер, 31 травня, повідомив глава міжнародної правозахисної організації "Агора" Павєл Чіков з посиланням на адвоката українця Андрєя Лєпєхіна. 

"Олександр Кольченко оголосив голодування солідарності з Олегом Сенцовим в колонії Челябінська. Про це повідомив його адвокат Андрєй Лєпєхін, який щойно вийшов із зустрічі з ним. Кольченко написав заяву на ім'я начальника колонії. Вимога одна звільнити Сенцова", – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося 22 травня, незаконно засуджений у Росії українець Олександр Кольченко написав листа, де пояснив, що готовий підтримати українського режисера Олега Сенцова, якого утримує РФ, та оголосити голодування. 

Нагадаємо, 14 травня у Росії незаконно ув'язнений український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування.  Зазначається, що Сенцов вимагає відпустити всіх українців, утримуваних у Росії та окупованому Криму. Так, українець повідомив адвокату, що готувався до цього кроку два місяці, відмовляючись від передач та фізично готуючи організм. Водночас захисник Дмитро Дінзе попередив підзахисного про всі можливі наслідки, зокрема, незворотні для здоров'я. Однак Сенцов заявив, що готовий померти, якщо вимоги не будуть виконані.

У серпні 2015 року суд РФ засудив Олександра Кольченка до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму. Росія неодноразово відмовляла Україні у видачі в’язня, аргументуючи це тим, що розглядає кримчанина Кольченка як російського громадянина, якому було автоматично "присвоєно" громадянство.

Читайте також:Сенцов оголосив голодування в російській колонії та готовий померти