Події
31 травня 2018
Раду просять ухвалити антитютюнові закони
В Україні щоденними курцями є 35,9% чоловіків та 7% жінок.
news-image

Центр громадського здоров'я МОЗ України, Київський міський центр громадського здоров’я та громадська організація "Життя" закликають парламент прийняти антитютюнові законопроекти № 2820 та № 4030а. Про це під час брифінгу з нагоди Всесвітнього дня без тютюну сказав голова правління ГО "Життя", член Ради РПР Андрій Скіпальський, передає «Є!» із посиланням на Укріфнорм.

"Згідно з заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я вживання тютюну є першопричиною смертності в світі. ВООЗ розробила стратегічні заходи боротьби з тютюновою епідемією, і в Україні вже ці заходи мали значний позитивний ефект. Завдяки забороні реклами сигарет, забороні куріння в громадських місцях та місцях спільного користування, друку на пачках сигарет попереджень про небезпеку куріння та вартості сигарет, поширеність куріння в Україні за 7 років зменшилася на 20%", - зазначив Скіпальський.

Однак, за його словами, досі 23% дорослих українців та 13,5% підлітків 13-15 років вживають тютюнові вироби. 

"За останні чотири роки парламент не здійснив жодних кроків стосовно захисту населення від тютюну та підвищення стандартів. Натомість тютюнова індустрія запроваджує щороку нові продукти, використовує маркетингові технології. Саме на молодих людей направлений маркетинг. Основна проблема - це викладки у вітринах, ми бачимо, що кіоски перетворилися на бокси тютюнової реклами. У нас розповсюджені сигарети з ароматизаторами для залучення молодих людей до куріння. Три роки тютюнова індустрія блокує прийняття законів через депутатів в парламенті. Неврегульованість електронних сигарет теж лежить на совісті парламенту, тому що електронні сигарети продаються вільно, навіть дітям, у нас немає обмежень. Це призвело до того, що кожен п’ятий підліток у віці 13-15 років є споживачем електронних сигарет", - зазначив Скіпальський.

За його словами, вже понад три роки Верховна Рада не ухвалює антитютюнові законопроекти № 2820 та № 4030а, що покликані захистити українців, зокрема, молодь та дітей від впливу тютюну.  

Так, законопроект № 2820 передбачає збільшення на пачці сигарет графічних зображень із попередженням про шкоду куріння (65% від площі пачки) та розміщення їх з обох боків пачки, а також заборону ароматизованих сигарет, врегулювання продажу електронних цигарок і трав'яних сумішей, розкриття складу тютюнових виробів і вилучення реклами тютюну з Інтернету.

Метою законопроекту № 4030а є заборона розміщення сигарет у вітринах магазинів, удосконалення захисту українців від тютюнового диму в громадських місцях, зокрема, збільшення переліку бездимних громадських місць.

"Тому ми закликаємо народних депутатів прийняти ці антитютюнові законопроекти, щоб захистити дітей від приманок тютюновиків", - додав він.

Як розповів генеральний директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта, в Україні щоденними курцями є 35,9% чоловіків та 7% жінок. Загалом щоденно курить 7,2 млн дорослих українців.

"Україна, на жаль, залишається лідером з серцево-судинних захворювань, і 86% всіх смертей в країні трапляються саме від серцево-судинних захворювань. Тому Міністерство охорони здоров'я підтримує ініціативи, які мають зробити неприйнятними і непривабливими куріння сигарет", - зазначив він.

За його словами, Міністерство охорони здоров’я підтримує ініціативи громадських організацій, які спрямовані на допомогу тим людям, які хочуть кинути курити.

"Зокрема, це можна зробити зателефонувавши на гарячу лінію "Я кидаю курити", де можна отримати кваліфіковану психологічну допомогу і поради як це здійснити", - додав Курпіта.

Як відомо, 31 травня щорічно в світі відзначають Всесвітній день без тютюну. 

Цьогорічною темою Всесвітнього дня без тютюну є боротьба з серцево-судинними захворюваннями, що проходить під гаслом «Тютюн розбиває серця». Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Щороку в Україні від хвороб, спричинених курінням, помирає 85 тисяч осіб, а за даними ВООЗ глобальна тютюнова епідемія забирає з життя понад 7 мільйонів осіб у світі, з яких близько 900 000 не є курцями і вмирають через хвороби, які викликані так званим вторинним тютюновим димом.

Читайте також: У нардепа Гончаренка з гаража вкрали 3 велосипеда