Події
1 червня 2018
Саакашвілі програв позов про незаконність його реадмісії до Польщі
Саакашвілі просив суд визнати незаконним рішення ДМС про його реадмісію до Республіки Польща.
news-image

Окружний адмінсуд Києва відмовив екс-голові Одеської ОДА Міхеїлу Саакашвілі у задоволенні позову щодо визнання незаконними дій Державної міграційної служби з його реадмісії до Польщі. Про це повідомляє прес-служба суду, передає«Є!» із посиланням на Укріфнорм.

"Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши адміністративну справу за позовом Міхеїла Саакашвілі до Державної міграційної служби України, Адміністрації державної прикордонної служби України, ухвалив рішення – відмовити Міхеїлу Саакашвілі у задоволенні позовних вимог", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Саакашвілі просив суд визнати незаконним рішення ДМС про його реадмісію до Республіки Польща, визнати незаконними дії ДМС та ДПС з реадмісії, а також позивач просив суд зобов’язати ДМС скасувати відповідне рішення.

У суді повідомляють, що фактичними обставинами справи встановлено, що 10 вересня 2017 року в пункті пропуску через державний кордон України "Шегині" Саакашвілі здійснив незаконний перетин державного кордону з Польщі в Україну без дозволу відповідних органів влади. 

"Факт незаконного перетину державного кордону підтверджується судовими рішеннями, які набрали законної сили, а саме постановою Мостиського районного суду Львівської області, яка залишена без змін відповідною постановою апеляційного суду Львівської області", - йдеться у повідомленні.

Окружним адміністративним судом міста Києва з наданих сторонами документів встановлено, що реадмісія Саакашвілі, як особи, що незаконно перебуває та території України, здійснювалася за стандартною процедурою, ініційованою ДМС, на підставі Угоди між Україною та Європейським співтовариством про реадмісію і ратифікованої відповідним  законом України. 

Водночас суд встановив, що за результатами розгляду відповідного запиту польська сторона надала згоду на реадмісію Саакашвілі, про що повідомила ДМС листом, копія якого наявна в матеріалах адміністративної справи.

Як повідомлялося, в липні 2017 року Саакашвілі указом Президента був позбавлений українського громадянства.

10 вересня 2017 року Саакашвілі потрапив на територію України з Польщі, не пройшовши прикордонний контроль. У вересні суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині кордону України. Крім того, суд відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем.