Події
1 червня 2018
В Держохороні пояснили, чому Клімкіна не попередили про спецоперацію з Бабченком
Начальник УДО пояснив, що "спецслужби Росії працюють не лише в Україні, а й у посольствах".
news-image

Міністра закордонних справ Павла Клімкіна не попередили про спецоперацію з журналістом Аркадієм Бабченком, щоб уникнути можливого витоку інформації через канали зв’язку. Про це начальник Управління державної охорони Валерій Гелетей розповів  журналістам, передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

«На місці керівника спецслужби я би вчинив так само, тому що міністр закордонних справ знаходився у відрядженні, а зв’язок може бути різний - закритий, не закритий, мобільний. Спецслужби Росії працюють не лише в Україні, а й у посольствах, працюють практично всюди. І ми розуміємо, що міг бути витік інформації, і це би нашкодило в першу чергу роботі спецслужби», - пояснив він.

На переконання Гелетея, замовник вбивства Бабченка з Росії повірив, що журналіста справді вбили.

«Якщо ви подивитеся на реакцію в Росії, то складається враження, що в них уже все було готове. Й отримавши відмашку, почалося коментування спецслужб Росії, представників російського президента, тобто, вони були в очікуванні. І в мене склалось враження, що навіть сюжети в російських новинах були вже готові», - сказав начальник УДО.

За його словами, подібного роду спецоперації в Україні проводять не вперше. Гелетей нагадав, як за часів президентства Віктора Ющенка, у 2006 році, спецслужби інсценували вбивство одного з банкірів, але тоді замовника затримали у Сполучених Штатах Америки за сприяння ФБР.

«Це був найвищий професіоналізм. Єдине, чого зараз не вистачає, це поїхати до Росії і зробити наступний крок. Ця спецоперація йшла крок за кроком. Спочатку було замовлення (вбивства - ред.), потім його підтвердження, потім була проплата і наступне замовлення. Шкода лише, що замовник в Росії, і якщо б було можливо, щоб група поїхала у Москву, ми б побачили набагато більше затриманих та арештованих впливових людей», - заявив Гелетей.

 

Читайте також: Саакашвілі програв позов про незаконність його реадмісії до Польщі