Суспільство
2 червня 2018
700 тисяч парафіян РПЦ підписали петицію проти розміщення туалетів у храмах
У РПЦ кажуть, що храм – це місце молитви, а не місце справляння потреб.
news-image
У Росії член Патріаршої ради з культури Леонід Калінін заявив, що Російська православна церква не згодна з пропозицією влади розміщувати у храмах туалети. Проти цього виступили організації "Благодійний фонд Різдва Богородиці" і "Московська організація інвалідів". Про це повідомляє радіостанція "Говорит Москва", передає «Є!».

Раніше "Інститут громадських будівель" Москви розробив нові правила проектування храмів, згідно з якими у прибудовах церков пропонують розміщувати туалети.

У РПЦ уважають, що будівництво санвузлів є незаконним із канонічних, медичних і культурних причин.

Традиційно туалети у храмах не розміщували. Це нонсенс – що зараз намагаються на догоду якимось цивільним нормативам як для громадських будівель внести це як обов'язкову норму. У цьому необхідності немає, по-перше, тому що, як правило, якщо мова йде про міські храми, там завжди є достатня кількість закладів громадського харчування, де завжди існують за нормами туалети. Зрештою, можна ними скористатися. По-друге, мені здається, це якась ангажованість, – заявив Калінін.

Він додав, що таке нововведення намагаються нав'язати "люди світські".

Храм – це місце молитви, а не місце справляння потреб, – додав Калінін.

Члени "Благодійного фонду Різдва Богородиці" створили петицію проти облаштування туалетів у православних храмах Росії. Під нею поставило підписи понад 700 тисяч парафіян.

Дуже можливо, що ворог роду людського прийде якраз через туалети у храмах. Не випадково ж люди, що пережили клінічну смерть, кажуть, що "там" пахне каналізацією... Переконливо просимо всіх активних православних християн встати на захист чистоти православних соборів, храмів, церков і зберегти культурну спадщину Росії для майбутніх поколінь, – заявила глава організації Ельза Габдрахманова, пише портал "Русская народная линия".