Суспільство
6 червня 2018
Тисячам українців можуть переливати кров, заражену СНІДом та гепатитом - Ольга Богомолець
Заражена кров потрапляє до здорових людей та сприяє поширенню смертельно небезпечних інфекцій.
news-image

Кров зі СНІДом та гепатитом може переливатися щороку тисячам пацієнтів. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці нардеп Ольга Богомолець, передає «Є!»

Вона зауважила, що сьогодні донорська кров в Україні у 60 разів частіше ніж у країнах ЄС є непридатною через наявність в ній вірусів ВІЛ/СНІД, гепатитів В і С, туберкульозу та сифілісу. Дуже часто вона потрапляє до здорових людей та сприяє поширенню смертельно небезпечних інфекцій.

Ольга Богомолець підкреслила, що особливо небезпечною є ситуація зі СНІДом та гепатитом — фактично, жодного ефективного контрою не відбувається, і жахливе поширення цих хвороб в Україні — наслідок, зокрема, і недосконалої системи переливання крові.

"Так, в Україні далеко не в усіх центрах крові використовується ПЦР-діагностика, яка прийнята в усьому світі. Тобто в нас у донорській крові шукають не віруси, а антитіла до них. Проте антитіла до ВІЧ та гепатиту можуть з’являтися лише через півроку і більше після зараження. Таким чином хвора людина може прийти і здати кров, але антитіла в ній не знайдуть.

Єдине, що робиться для перестраховки — плазма заморожується і на півроку відправляється на карантин, щоб якщо у донора раптом через півроку виявиться хвороба, цю плазму можна було утилізувати. Але його еритроцити та тромбоцити використовуються одразу.

Тому сам донор може кілька років ходити з ВІЧ чи гепатитом і нічого про це не знати, а компоненти його крові тим часом підуть на переливання та виробництво препаратів", - написала нардеп.

 

Вона стверджує, що загалом близько 44% щорічного обсягу заготівлі донорської крові та її компонентів у 392 спеціалізованих відділеннях здійснюється без наявних належних умов та контролю за інфекційною безпекою та якістю.

"Таким чином, через недосконало організовану систему тисячам українців можуть переливати кров, заражену СНІДом, гепатитом та іншими небезпечними хворобами, які наші лабораторії діагностувати не можуть, і які через кілька років можуть викликати важкі наслідки для здоров’я", - заявляє Ольга Богомолець.

Нардеп назвала дві причини такого стану речей. Перша — це інститут платного донорства, якого у розвинутих країнах не існує. Тобто, для багатьох соціально неблагополучних верств — наркоманів, алкоголіків та інших — здача крові — чи не єдина можливість законно заробити гроші. Саме вони і є головними постачальниками небезпечних хвороб до загального банку крові.

Друга причина, на думку народної депутатки, у фактичному розвалі Служби крові та повному саботажі МОЗом виконання зобов’язань в рамках угоди про асоціацію з ЄС щодо створення сучасної, ефективної та безпечної системи крові в Україні.

"По суті — маємо повний саботаж протягом кількох років з боку нової команди “реформаторів” з МОЗу. Ціна цього саботажу — тисячі покалічених доль людей, заражених небезпечною кров’ю внаслідок переливання", - підсумувала Ольга Богомолець.