Світ
6 червня 2018
Учені реконструювали справжню зовнішність Ісуса Христа (фото)
Перше зображення Христа, яке стало каноном для всіх наступних, збереглося на родинному цвинтарі імператора Костянтина.
news-image

Як виглядав Ісус Христос? Це хотіли б знати мільярди християн. Християнство – найбільша релігія світу. Третина всіх людей на землі – саме християни. Тепер вони можуть побачити, як приблизно виглядав Ісус. Учені вирішити спробувати реконструювати зовнішність Месії. Що з цього вийшло – знає шеф-редактор «Ранку у Великому Місті» Костянтин Ігнатчук, пише «Є!» з посиланням на ICTV.

Ісус Христос реконструкція

Усі 2 тисячі з лишком років від народження Ісуса Христа люди намагаються уявити та відтворити, як же виглядав Христос. Хоча для більшості сучасних людей відповідь очевидна. Змінюються лише нюанси. Ми звикли, що Ісус – це високий худорлявий чоловік, світлошкірий та блакитноокий, з довгим кучерявим волоссям та охайною гострою борідкою.

Проте цей образ не має нічого спільного з тією реальною людиною, яка жила і проповідувала на землі палестинській дві тисячі років тому. За життя Христа не було створено жодного його портрета. А якщо і був, то він не зберігся. Перше зображення, на якому нібито є Ісус, з’явилося в період між І і ІІІ століттями. Зображення знайшли в римських підземеллях. І це навіть не портрет, а карикатура. На ній видно людину з головою віслюка, розп’яту на хресті. Так автор малюнка насміхався над християнами.

Наступні відомі зображення Христа теж не портретні, а символічні. Усі датуються приблизно ІІІ століттям.

Перше зображення Христа, яке стало каноном для всіх наступних, збереглося на родинному цвинтарі імператора Костянтина. Саме він затвердив християнство як офіційну релігію Римської імперії. Тому не дивно, що канонічний образ Сина Божого був створений іконописцями Константинополя – міста, куди імператор Костянтин переніс столицю. Монахи не ставили перед собою завдання відтворити історичну зовнішність Ісуса. Навпаки – образ Сина Божого мав втілювати в собі риси всього ідеального, в розумінні священнослужителів IV століття. Такий образ Христа закріпився в масовій свідомості ще й завдяки так званій «Туринській плащаниці». Довгий час вважалося, що це саван, в який загорнули тіло Ісуса після смерті, і на тканині проступили обриси його тіла. Проте сучасний аналіз показав, що плащаниця – це середньовічна підробка.

То невже ми ніколи не дізнаємося, як насправді виглядав Ісус Христос? До портретної точності – ні. Але можна скласти приблизний портрет типового чоловіка тієї місцевості і того часу, коли жив Ісус. Власне, таку задачу поставив перед собою британський судмедексперт Річард Нів. Він вже працював над подібними проектами, відтворивши вигляд, наприклад, Олександра Македонського чи царя Мідаса.

У першу чергу він відштовхнувся від того факту, що в Євангеліє сказано, ніби Ісус нічим зовні не відрізнявся від своїх учнів. Тобто він був типовим чоловіком-євреєм того часу. У день арешту у Гетсиманському саді Іуді навіть довелося особисто вказати римлянам на Христа, бо ті не могли його вирізнити поміж апостолів. Річард Нів дослідив кілька черепів, які відповідають місцю, часу, національності та віку. На цій основі він створив комп’ютерну модель обличчя чоловіка, який цілком міг бути Ісусом Христом. Широкі вилиці, смаглява шкіра, темні волосся та очі. Це не точний портрет, а лише ймовірна модель. І вона набагато ближча до реальності, ніж звичні для нас образи на іконах.

Читайте також:На виставці у Дубаї чоловік із реактивним ранцем літав, наче у супергеройському фільмі (відео)