Політика
5 липня 2018
Мураєв пропонує надати право регіонам вводити регіональні мови
Нардеп вважає, що його законопроект принесе "культурний мир".
news-image

Народний депутат Євген Мураєв зареєстрував законопроект 8550 "Про засади мовної політики в Україні", який запроваджує кримінальну відповідальність за публічну неповагу до державної або регіональних мов і дозволяє регіонам використовувати на своїй території мови національних меншин – там, де більше 10% населення територіальної громади визнали рідною не українську мову. При цьому, за словами Мураєва, ніхто не скасовує прав української мови як державної. Про він розповів вчора під час ефіру на телеканалі NewsOne, передає «Є!» із посиланням на Українські новини.

"Я пропоную ввести державною українську мову, але дати регіонам можливість на місцевому рівні приймати регіональні мови, - пояснив він. – Якщо 10 і більше відсотків громадян України від загальної чисельності територіальної громади визнали рідною мовою одну або кілька, ці мови мають використовуватися. Як і де – теж повинна вирішувати територіальна громада, а не Київ".

За словами Мураєва, його законопроект гарантує вільне використання на території України регіональних мов, до яких віднесені, зокрема, російська, угорська, кримськотатарська, польська, ромська. Вони можуть використовуватися в роботі органів державної влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, судочинстві, нотаріальній діяльності, сферах культури, освіті, рекламі, зв'язку, найменуваннях географічних об'єктів і т. п.

Законопроект також вводить кримінальну відповідальність за публічне приниження чи зневажання, навмисне спотворення державної, регіональних мов або мов меншин в офіційних документах і текстах.

Крім того, законопроект 8550 зобов'язує Кабінет Міністрів у шестимісячний строк з дня набуття законом чинності забезпечити проведення Всеукраїнського перепису населення.

"Не може гасло "Україна для українців" об'єднати країну, - заявив Мураєв. – Ми б не піднімали питання мови, тому що насправді його ніколи не було, їм тільки спекулювали політики. Мій законопроект про засади реалізації мовної політики - противага. Якщо нам вже десятиліття нав'язують культурну війну, то це - культурний мир".
Читайте також: Парубій розповів, про що він домовлявся із сепаратистами у Луганську в 2014 році