Київ
24 липня 2018
Отруєння грибами в Києві: шестеро осіб госпіталізовані
Стан п’ятьох постраждалих - дуже важкий.
news-image

Вихідними із гострим отруєнням грибами у токсикологічній реанімації столичної Лікарні швидкої медичної допомоги опинилося шість осіб. Одну особу вже переведено до стаціонарного відділення у задовільному стані, стан інших п’ятьох – досить важкий. Про це повідомила прес-служба КМДА, передає «Є!» 

У Департаменті охорони здоров’я КМДА нагадали, що симптоми отруєння можуть бути різними.

Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть з’явиться нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

За пів- – дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему, людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Лікарі радять, що якщо ви нещодавно смакували грибами та відслідкували в себе чи в рідних схожі симптоми – негайно викликайте «швидку». До її приїзду можете зробити:

  • промивання шлунку: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
  • очисну клізму;
  • вживання великої кількості рідини: чай, кава, або злегка підсолена вода, аби відновить водно-сольовий баланс.

Але, навіть, якщо після всього зробленого ви почуваєтеся краще – у жодному разі не відмовляйтеся від огляду лікаря.

Читайте також: Євро-2018: українська збірна гратиме у півфіналі