Політика
8 серпня 2018
«Росіяни пруть на Тбілісі»: у Ющенка згадали нові подробиці початку війни Росії проти Грузії
Український парламент тоді не засудив російську агресію. Проти проголосувала "Партія регіонів" і не проголосувала "Батьківщина".
news-image

Після того, як почалась військова агресія Росії проти Грузії, український президент Віктор Ющенко мав телефонну розмову з грузинським лідером. Саакашвілі повідомив, що росіяни "пруть на Тбілісі", згадала на сторінці в Facebook колишня прес-секретарка Ющенка Ірина Ванникова, передає «Є!» із посиланням на ТСН.

За її словами, президенту не треба було пояснювати, що за цими словами стоїть. Ющенко разом з лідерами ще чотирьох країн вирішив здійснити візит у Грузію.

"Ми почали обдзвонювати всіх наших друзів - президента Польщі Качинського, президентів Литви, Латвії та Естонії. Для того, щоб полетіти в Грузію підтримати грузинський народ і чинного президента. Усі президенти згоду дали одразу. Качинський погодився дати свій борт для всіх, бо в прибалтійських президентів своїх літаків не було", - розповідає Ванникова.

Коли літаки вже вирушили, стало відомо, що аеропорт у Тбілісі не приймає, він вже захоплений бойовиками.

"Нам довелося сісти в азербайджанському прикордонному містечку Гянжди і автобусами добиратися до Тбілісі. На кордоні нас прикривали грузинські збройні сили куленепробивними щитами, бо російські війська бачили нас у бінокль", - згадує очевидиця.

Саме тоді президенти зробили офіційну заяву на весь світ, що Украіна, Польща, Литва, Латвія, Естонія підтримують Грузію й засуджують російську агресію проти незалежноі краіни.

"Повернувшись до Києва, Ющенко звернувся до українського парламенту - підтримати Грузію і засудити російську агресію. Парламентська більшість не підтримала цей заклик. Проти проголосувала "Партія регіонів" і не проголосувала партія Юлії Тимошенко", - написала Ванникова.

Нагадаємо, 8-12 серпня 2008 року між Росією і Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії і Абхазії. 

Читайте також: «Кінець близький»: сестра Сенцова повідомила погані новини