Суспільство
4 вересня 2018
У Раду проходять 7-8 партій - опитування
Майже чверть виборців не хочуть іти голосувати.
news-image

68% українських виборців готові голосувати на виборах до Верховної Ради і 23% не налаштовані брати участь у них. Про це свідчить опитування фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова, проведене з 16-го до 22 серпня, передає «Є!» із посиланням на УП.

Основні причини відмови від участі у виборах: люди не бачать, за кого голосувати (19% від тих, хто не планує йти на дільниці), і не вірять у чесність виборів (17%).

Найбільше сумнівів у чесності парламентських виборів у респондентів на Донбасі (вільній частині), де 59% опитаних не вірять у чесність виборів, та у східному регіоні загалом (46%).

Серед політичних партій найбільше голосів тих, хто піде на вибори, отримали б партія "Батьківщина" (18,5%).

Далі йдуть: "Громадянська позиція" (9,4%), "За Життя" (8,7%), Блок Петра Порошенка "Солідарність" (7,7%), "Опозиційний блок" (7,1%), "Радикальна Партія Олега Ляшка" (6,4%), "Слуга народу" (6,4%).

Також є шанс здолати виборчий  бар’єр в Об’єднання "Самопоміч" (4,1%).  

     

41% громадян вважають, що наступні вибори до Верховної Ради мають відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками. Перевагу цій виборчій системі надають  виборці усіх політсил. Нинішню виборчу систему підтримують 15%, чисто мажоритарну – 16,5%, а чисто пропорційну – 5%. 

Читайте також: У військовослужбовця на фронті зупинилося серце