Світ
14 вересня 2018
В Іспанії останки диктатора Франко винесуть з мавзолею
Плани по переміщенню останків Франко розділили іспанське суспільство.
news-image

Останки іспанського диктатора Франсиско Франко перемістять з фінансованого державою мавзолею, де також поховані десятки тисяч жертв громадянської війни 1936-1939 років. Таке рішення затвердив парламент Іспанії, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Законопроект отримав підтримку 176 депутатів - правлячих соціалістів, лівої партії Podemos і невеликих регіональних партій. 165 депутатів утрималися від голосування, двоє були проти.

Плани по переміщенню останків Франко розділили іспанське суспільство. Один з лідерів Podemos назвав "Долину полеглих" в районі Мадрида "останнім пам'ятником фашистської диктатури в Європі".

У той же час, кілька нащадків Франко опублікували заяву в минулому місяці, в якій висловили своє "твердий і одностайний" опір ексгумації.

Уряд прем'єр-міністра Педро Санчеса сподівається, що ексгумація допоможе врегулювати причини для чвар щодо його правління, яке все ще кидає тінь на країну.

У громадянській війні в Іспанії загинули 500 тисяч комбатантів і цивільних осіб. Під час правління Франко в 1939-1975 роках десятки тисяч його опонентів були вбиті або ув'язнені.

Минулі політичні злочини були амністовані як частина переходу Іспанії до демократії в кінці 1970-х років, що викликало невдоволення серед сімей жертв.

Уряду Іспанії раніше заявляв про плани перетворити меморіал в місце пам'яті про громадянську війну, а не прославлення диктатури.

Мавзолей, відкритий самим Франко в 1959 році, розташований в католицькій базиліці на схилі пагорба, де також похований засновник іспанської фашистської партії "Фаланга" Хосе Антоніо Прімо де Рівера. Довгий час "Долина" була місцем паломництва ультраправих груп в Іспанії.

Загальнодержавний закон про "історичну пам'ять", прийнятий в Іспанії в 2007 році, вимагає поступової заміни символів, пов'язаних з жорстоким правлінням Франко.

Читайте також: У Чехії вирішили перенести посольство до Єрусалиму