Суспільство
5 жовтня 2018
Стало відомо, кому найбільше та найменше симпатизують українці - опитування
Респонденти мали відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з етнічних груп.
news-image

Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців, білорусів і росіян, найвищий – до китайців, африканців, арабів і особливо – до ромів. Про це свідчать результати соцопитування Київського міжнародного інституту соціології, передає «Є!» із посиланням на УП.

Соціологи досліджували ставлення українців до деяких етнічних груп за шкалою Еморі Богардуса. За нею респонденти мали відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп. Це називається соціальною дистанцією (мінімальна 1 – згоден допустити як члена родини, максимальна 7 – не пускав би в Україну). 

Найменша соціальна дистанція до україномовних і до російськомовних українців (індекс 2,2 і 2,8 відповідно) – більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини і близьких друзів. 

На другому місці – білоруси (3,3), далі з деяким відривом – росіяни (3,8) та поляки (4,1).  

Потім йдуть кримські татари, канадці, євреї, німці і американці з приблизно однаковою соціальною дистанцією 4,4-4,5. 

Завершують ієрархію соціальних дистанцій китайці (5,3), африканці (5,4) араби (5,5). На останньому місці роми (5,7).

 
 
 

Також відзначається, що ставлення до росіян є поляризованим: 40% опитаних готові допустити росіян як членів своєї родини і близьких друзів, а 42% не хотіли б, щоб вони були жителями України і готові їх допустити тільки як гостей України чи взагалі б не пускали в Україну.

Соціологи припускають, що в першому випадку респонденти мали на увазі росіян – жителів України, а у другому – громадян Росії.

Загалом відзначається, що рівень ксенофобії в Україні зростав з деякими коливаннями з 1994 до 2007 року (зріс за цей період з 3,5 до максимальних за весь час спостережень 4,3 балів).

У 2014 році рівень ксенофобії становив приблизно 4,1, далі з деякими коливаннями трохи зріс і повернувся до рівня 2011 року. 

Опитування проводилося з 8 по 23 вересня методом особистого інтерв'ю.