Події
18 жовтня 2018
Нардепи віддали Андріївську церкву в користування Константинополю
"За" проголосували 237 депутатів.
news-image

Верховна Рада передала Андріївську церкву в безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь і обрядів, передає «Є!» із посиланням на УП.

Відповідний проект закону №9208, внесений президентом 17 жовтня, підтримали за основу і в цілому 18 жовтня 237 депутатів.

У документі сказано, що це робиться для відновлення зв’язків із Константинопольською Церквою-матір’ю, усунення негативних наслідків втручання Росії у життя українського православ’я і "протистояння загрозам для національної безпеки, викликаним таким втручанням".

Також метою цього кроку названо "створення передумов для об’єднання української православної спільноти і всього суспільства, визнання помісної православної церкви в Україні світовим православ’ям й усунення підстав для дискримінації віруючих, що належать до неї, забезпечення діяльності ставропігії Престолу Святого Андрія".

У законопроекті наголошується, що Андріївська церква, що "перебуває у державній власності", є об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, культовою спорудою з комплексу Національного заповідника "Софія Київська"

Відтак "використання Андріївської церкви Вселенським патріархатом здійснюється з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини".

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: Порошенко хоче передати Андріївську церкву Вселенському патріархові