Гройсман запевнив, що Україна вже починає зменшувати, а не нарощувати борги
Голова уряду прогнозує сильну економіку за п'ять років.
news-image

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що Україна вже почала скорочувати борги і за п'ять років зможе вийти на сильну економіку. Про це глава уряду заявив в інтерв'ю Укрінформу, передає «Є!»

 

“Ми уже починаємо зменшувати, а не нарощувати наші борги. Нещодавно прийняли стратегію управління нашим борговим навантаженням, яка передбачає його зменшення уже до 2020 року до рівня менше 50% ВВП. Загалом, переконаний, за п'ять років ми можемо вийти на сильну економіку”, - сказав Прем'єр-міністр.

Гройсман переконує, що бачить, як це може відбутися, і розуміє, що треба для цього робити, але додав, що не все залежить лише від уряду - потрібні спільні зусилля, важливою є також підтримка Президента і Верховної Ради.

Водночас він нагадав, що з 2005 року до 2013 року Україна взяла у позику майже 50 млрд доларів, або 1 трлн 300 млрд гривень. При цьому глава уряду підкреслив, що кошти ніби отримали, але країна не здобула відчутних змін на краще й гроші розійшлись, а зобов'язання залишилися.

“Тож я далеко не впевнений, що ті, хто обіцяє скасувати рішення (щодо ціни на газ - ред.), реально зробили б це. Бо тоді їм довелося б за один рік віддати 20 млрд доларів. Всі розрахунки свідчать, що це з розряду, скажемо так, дуже ненаукової фантастики. Немає такої можливості та ресурсів, якщо всі валютні резерви країни становлять сьогодні 16,6 млрд дол. Чи може ці захисники знедолених домовляться з Міжнародним валютним фондом, з Європейським Союзом, зі Світовим банком про те, що ця умова ліквідовується?”, - наголосив Прем'єр-міністр.

Крім того, Гройсман зауважив, що якщо говорити про варіант відмовитися взагалі від співпраці з міжнародними фінансовими партнерами, то треба брати до уваги й те, що Україна перебуває в умовах російської агресії, що “сусіди” щодня обстрілюють наші території, що вони присутні на Донбасі та Криму. За таких обставин, на його думку, послабити державу шляхом банкрутства неприпустимо.

Нагадаємо, на позачерговому засіданні уряду 19 жовтня Кабінет міністрів підтримав підвищення ціни на газ для населення на 23,5% з 1 листопада.

Одразу після цього МВФ оприлюднив заяву про те, що Міжнародний валютний фонд і уряд України дійшли згоди про запровадження нової програми кредитування української економіки Stand-By взамін програми розширеного фінансування EFF, яка завершується наступного березня.

Читайте також: В Індонезії розбився пасажирський Boeing 737