Події
6 грудня 2018
Рада припинила дію договору про дружбу з Росією
Договір був підписаний 31 травня 1997 року на 10 років.
news-image

Верховна Рада вирішила припинити дію договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Росією з 1 квітня 2019 року. За прийняття внесеного Президентом Петром Порошенком законопроекту №0206 проголосували 277 депутатів при мінімально необхідних 226, передає «Є!» із посиланням на Українські Новини.

Договір було підписано 31 травня 1997 року в 10 років, він  набув чинності 1 квітня 1999 року.

Його дія автоматично продовжується ще на 10 років, якщо за 6 місяців до закінчення терміну дії жодна зі сторін не повідомить другій про бажання його припинити. Таким чином, дія цього договору мала автоматично продовжитися на 10 років з 1 квітня 2019 року, якби Україна не повідомила Росії про бажання його припинити до 30 вересня.

Міністерство закордонних справ 21 вересня направило Росії ноту про бажання України припинити дію документа. Оскільки договір було ратифіковано парламентом, то і рішення про його припинення приймається Радою.

"Припинення дії договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання або правове становище України, що виникли в результаті виконання договору до припинення його дії", - сказано в прийнятому законі.

У ньому зазначено, що рішення прийнято, враховуючи збройну агресію Росії проти України, яка є істотним порушенням договору про дружбу. У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що припинення дії договору не матиме негативного впливу на ринкове середовище, права громадян та інші сфери суспільних відносин.

При цьому зазначено, що припинення дії договору дасть змогу належним чином і ефективно захистити національні інтереси України в міжнародних відносинах.

Читайте також: Десятки бійців отруїлись у військовій частині на Київщині